2010 PROIECTE DE MEDIU (“Eco-Soc”, “Situație de risc”, “Soluții pentru terenurile afectate”, “Consecințe împărțite”)

By octombrie 27, 2014 noiembrie 2nd, 2015 Proiecte

“Eco-Soc”

Finanţat de USAID prin World Learning a asigurat activităţi educaţionale în vederea reducerii expunerii la plumb a 1624 de tineri care locuiesc pe teritoriul orașului Baia Mare. În paralel cu acesta s-a încercat reducerea nivelului de plumb în sângele unei grupe pilot de copii, dintr-o grădiniţă din vecinătatea fabricii poluatoare (Romplumb). Acest lucru s-a făcut prin asigurarea unor suplimente nutritive si vitamine pentru copii si un program de consiliere pentru părinţi (norme de igienă, stil de viaţă sănătos). După 4 luni au fost observate unele îmbunătăţiri în sănătatea acestor copii, dar nu semnificative. Concluzia noastră este că pentru obţinerea unor rezultate semnificative este necesară continuarea tratamentului pe o perioada mai lungă, de cel puţin un an, eliberarea plumbului din organism necesitând între 6 luni si 2 ani – după caz.

“Situaţie de risc”

USAID/REC Romania, informarea locuitorilor din satele Săsar si Bozânta Mare, asupra efectelor toxice rămase de pe urma accidentului ecologic de la AURUL SA. Acţiunea de difuzare a pliantelor elaborate si discuţiile cu locuitorii satelor fac parte integrantă a unui film realizat de postul de televiziune BBC, referitor la urmările accidentului în contextul poluării generale din zona orasului Baia Mare.

Soluţii pentru terenurile afectate”

(2.602 $)  – finanţat de către RECRomania.

“Consecinţe împărţite”

Finanţat de către Consorţiul – Parteneriat de Mediu pentru Europa Centrală. Este un proiect transfrontalier “geamăn”, prin care un studiu realizat în paralel în România si Ungaria va determina impactul aceluiasi accident asupra comunităţilor din cele două ţări. Partenerul de proiect este organizaţia “E – misszio” din Nyiregyhaza.