Cu siguranță știați că pe data de 3 decembrie am sărbătorit sau măcar ne-am amintit de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Se estimează că la nivel global, un miliard de oameni au o dizabilitate vizibilă sau invizibilă. Unele dizabilităţi sunt de la naştere, sau altele sunt căpătate de-a lungul vieţii, de exemplu, în urma unui accident. Majoritatea capătă o infirmitate o dată cu vârsta. Cele mai comune dizabilităţi sunt anxietatea şi depresia.
La ASSOC în cadrul Centrului de Zi pentru tineri cu dizabilități, susținut din venituri proprii și de Primăria Municipiului Baia Mare, 45 de tineri cu dizabilități diferite, iau parte zilnic la activități de terapie ocupațională, consiliere, îndrumare, educație și în final găsirea și menținerea unui loc de muncă.
Atenția ne este îndreptată și către copiii cu dizabilități prin furnizarea în cadrul serviciului social licențiat de consiliere pentru familie si copil „Viața” de servicii de consiliere psihologică, recuperare și integrare socială.
La Cărbunari, comuna Dumbravița în cadrul altui serviciu social licențiat CRRPH (centru de recuperare si reabilitare persoane adulte cu dizabilități) Pinochio Cărbunari într-un parteneriat cu DGASPC Maramureș se realizează activități de terapie ocupațională, dezvoltarea deprinderilor de viață și integrare socială pentru 14 tineri cu dizabilități.
Tot la ASSOC oferim locuri de muncă pentru alte 15 persoane cu dizabilități în cadrul bucătăriei restaurantului social, fabricii de ambalaje din carton și managementului organizatiei.
În ASSOC respectăm și valorizăm persoanele cu dizabilități identificându-le abilitățile și oferindu-le colegi și locuri de muncă adecvate. Încercăm să creem mediul de muncă și recuperare astfel încât ele să se simtă respectate.
Probabil știți că persoanele cu dizabilităţi sunt excluse din procesul de recrutare și angajare de la început: nu există accesibilizarea spațiilor cu trepte sau alte obstacole, toaletele nu sunt accesibile celor care se deplasează cu ajutorul unui cărucior cu rotile, procesul de angajare/intervievare poate fi de netrecut pentru o persoană cu dizabilități mintale căreia îi este greu să răspundă la întrebări cu un grad de dificultate.
Chiar angajate, persoanelor cu dizabilități le este greu sa avanseze, sa-și depășească statutul de persoană angajată din alte motive decât cele de performanță deoarece firmele nu au o cultură și reguli care să prevadă acestea.
Persoanele cu dizabilități își doresc dreptul la o viață normală, respect, egalitate de șanse.