Un curs gratuit destinat specialiștilor care oferă servicii de plasare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități va fi organizat în curând de ASSOC. Cei interesați să deprindă metode de lucru moderne care să îi ajute în activitatea lor, dar să și contribuie la îmbunătățirea situației persoanelor cu dizabilități, se pot înscrie printr-un email trimis pe adresa: arabela.acalinei@assoc.ro
Cursul se adresează consilierilor vocaționali, psihologilor și asistenților sociali care se ocupă de găsirea unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Acesta se organizează în cadrul proiectului DESIGN – Disabled Employability Signalling, unde ASSOC este partener.
Proiectul își propune să dezvolte competențele specialiștilor care intermediază relația dintre angajatori și persoanele cu dizabilități. De asemenea, se dorește schimbarea percepției angajatorilor în ce-i privește pe oamenii cu nevoi speciale și să evidențieze abilitățile lor pentru un loc de muncă, nu deficiențele acestora.
ASSOC militează pentru încadrarea pe piața muncii a persoanelor aflate în această situație, iar prin inițiativele economice de până acum (Întreprinderea Socială Restaurant Social și Catering, respectiv Întreprinderea Socială ASC Packing) a demonstrat că se pot obține și rezultate pozitive.
Tema a fost abordată de specialiștii ASSOC în cadrul recentei întâlniri din proiectul DESIGN – Disabled Employability Signalling, desfășurate în perioada 7 – 8 februarie 2018 la Lisabona.
Ședința de lucru a fost găzduită de către partenerii portughezi, la unul dintre centrele Fundaţiei AFID Diferença, fundaţie care are ca scop sprijinirea şi promovarea autonomiei persoanelor cu dizabilităţi. Au participat reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor partenere în proiect: Aproximar şi AFID (Portugalia), ASSOC şi EASI (România), Hand in Hand (Ungaria), Afeji şi Andicat (Franţa).
Agenda de lucru a cuprins mai multe puncte de interes, dintre care:
- Optimizarea kit-ului de instrumente de comunicare şi a mijloacelor de promovare a proiectului DESIGN şi a rezultatelor obţinute;
- Identificarea instrumentelor de evaluare a profilului locului de muncă folosite în angajarea persoanelor cu dizabilităţi;
- Dezvoltarea modulelor de training pentru formarea specialiştilor care vor activa în domeniul plasării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi;
- Pregătirea celor două programe de formare, care vor avea loc anul acesta, în aprilie (Franţa) şi octombrie (Ungaria), întâlniri la care vor participa atât specialişti în domeniu, cât şi beneficiari.
Întâlnirea din Lisabona s-a finalizat printr-un seminar deschis, la care au participat şi organizaţii locale. Acesta a fost condus de către Patrice Warembourg – director adjunct al UDAPEI (Franţa), având ca temă Proiectul STAR, un instrument complex de evaluare, pe care proiectul nostru îşi propune să îl folosească ca instrument principal de lucru.
Pentru informații suplimentare despre proiect, vizitați: www.design-disability.org