Peste 40 de specialiști din România, Franța, Ungaria și Portugalia au învățat, de la directori și coordonatori de servicii oferite persoanelor cu dizabilități, metode de lucru moderne și eficiente. Dintre aceștia, 12 au fost reprezentanți ai Asociației ASSOC Baia Mare implicați în activități care au legătură direct cu îmbunătățirea statutului angajaților cu dizabilități din România.
Pregătirea s-a desfășurat în cadrul proiectului DESIGN – Disabled Employability Signaling, finanțat prin programul Erasmus+, și a avut loc în perioada 16-20 aprilie 2018, la Trelon, în nordul Franței. Participanții au fost prezenți la seminarii și workshop-uri, unde au putut afla despre bune practice în activitățile destinate persoanelor cu dizabilități ce au fost deja implementate cu succes în țări din Uniunea Europeană.
Un loc important în cadrul acestor seminarii a avut proiectul STAR (Situation de travail et aménagement raisonnable), o abordare definită de către Asociația Les Papillons Blancs du Nord, preluată și adaptată de către proiectul DESIGN, cu scopul de a oferi instrumente de lucru eficiente și precise pentru toți specialiștii care lucrează în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități, instrumente aplicabile la nivel european.
Domeniul de interes al proiectului DESIGN este dezvoltarea competențelor celor care lucrează în serviciile de plasare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, în special a competențelor de evaluare și consiliere vocațională, potrivire cu profilul unui loc de muncă, comunicare și dezvoltare a unei strategii de sensibilizare a angajatorilor.
Parteneriatul proiectului reunește experiența unor organizații cu experiență în domeniul inovării sociale, cum este Aproximar – Portugalia și al furnizării de servicii directe pentru persoanele cu dizabilități, cum sunt Afeji – Franța, Kezenfogva Alapitvany – Ungaria, AFID – Portugalia.
Proiectul în care ASSOC este partenrul pentru România va genera un model replicabil la nivel european al seviciilor de plasare pe piața muncii pentru persoane cu dizabilități, incluzând un curs de formare a personalului acestor servicii și instrumente de abordare și comunicare cu angajatorii din piața liberă a muncii.