Copiii din școlile și grădinițele comunei Remetea Chioarului au avut parte de o surpriză plăcută și, la final de vacanţă, au participat la excursii organizate prin proiectul “Școala Comunității Remetea Chioarului” și astfel au avut posibilitatea să viziteze locuri noi și să afle lucruri interesante despre Maramureș.
Proiectul derulat de ASSOC în beneficiul locuitorilor din Remetea Chioarului cuprinde diverse activități, scopul acestuia fiind acela de a dezvolta în localitatea maramureșeană o comunitate puternică și armonioasă, iar specialiștii organizației noastre știu că viitorul ei depinde de cum sunt învățați copiii.
Așadar, însoţiţi de experţi din cadrul proiectului, cei mici au vizitat zona Sighetului, pe ruta Remetea Chioarului – Cavnic – Sighetul Marmaţiei si înapoi, dupa o noapte de cazare la Sighet, prin Săpânţa şi Negreşti Oaş.
După o mică oprire de revărsare a energiei la pista de tubing de la Cavnic, parcul “Grădina Morii” de la poalele Solovanului din Sighet le-a oferit câteva ore de relaxare şi bucurie celor mici. Excursia a continuat la Cimitirul Vesel de la Săpânţa, monument protejat UNESCO, și la casa meşterului Ioan Stan Pătraş. Copiii au citit amuzaţi poezioarele de pe crucile de lemn viu colorate şi au văzut mânăstirea Săpânţa Peri, cea mai înalta biserică de lemn din lume.
Pe drumul spre casă, ultimul popas a fost la Muzeul Tării Oaşului din Negreşti. Muzeul în aer liber aşezat pe malul râului Tur le-a amintit tuturor încă o dată că Maramureşul e un ţinut de legendă în care trăieşte încă spiritul valorilor autentice şi tradiţiile sunt vii. În acest loc plin de firesc şi unicitate, copiii din Remetea s-au minunat să vadă un sat oşenesc în miniatură cu case de lemn şi acoperiş de paie, au urmărit cu curiozitate cum funcţionează vâltorile de apă, morile sau pălinciile tradiţionale.
Plini de curiozitate şi entuziasm, cei mici au petrecut împreună momente frumoase, ce vor rămâne amintiri frumoase ale copilăriei, mai ales că pentru unii dintre ei a fost prima excursie din viață, departe de cei dragi.
Preşcolarii au petrecut și ei câteva ore în natură, la un centru de echitaţie din Țara Lăpuşului. Jocurile copilăriei în aer liber, plimbările cu căluţii sau cu poneii au dat naştere unui entuziasm fără limite, le-au adus micuţilor zâmbete pe chip şi i-au bucurat pe experţii din proiect, dar şi pe părinţii care i-au însotit în mica lor escapadă.
Activitătile proiectului vor continua şi vor încerca să lege tot mai mult o comunitate multietnică dificilă precum cea din comuna Remetea Chioarului.