Mai bine nu se putea să fie la evenimentul “Împreună, mai buni”, dedicat deopotrivă oamenilor care au depășit barierele de limbă, rasă, etnie, sex sau statut social, cât și celor care și-au învins prejudecățile în relația cu semenii. Cei aproape 200 de participanți la festivalul organizat în 12 decembrie, la Baia Mare, au venit de pe patru continente, din medii sociale total diferite și cu obiceiuri și credințe proprii, iar la final au legat prietenii și au constatat că buna înțelegere depinde de oameni.
Cei prezenți la festival „Împreună, mai buni” au urmărit proiecții de filme de scurt metraj realizate în cadrul proiectului “Integrarea – soluție a modernizării comunității”, dar și unele naționale și internaționale de promovare a incluziunii sociale, combatere a discriminării și a multiculturalismului. În sala Millennium 3 s-au reunit români, maghiari, ucraineni, romi, africani și americani, persoane cu dizabilități sau fără, care au primit și transmis mai departe mesaje privitoare la importanța diversității, toleranţei şi incluziunii. Tema festivalului s-a transformat și într-una personală, participanții convenind că împreună pot pune capăt discriminării, mai ales că mulți dintre ei au trecut prin drame personale fie din cauza culorii pielii, vârstei, bolii sau altui motiv care i-au făcut pe unii, alții să îi considere inferiori sau neputincioși.
Ținând cont de context, festivalul de filme de scurt metraj a fost și un bun prilej de a integra în cadrul festivalului momente artistice oferite de tinerii cu dizabilități din Centrul de Zi ASSOC, instruiți de psihologii Ela Lendeczki și Iza Cosar, Centrul „Pinochio” de la Cărbunari, însoțit de Amalia Cetățean și Alina Trif, grupul de colindători de la Școala Gimnazială Finteușu Mic, profesor coordonator Loredana Avasiloaie, precum și grupul Migranți în Maramureș, coordonați de mentorul lor Marian Sitaru.
A fost o adunare multiculturală, în care vedetă a fost un Moș Crăciun darnic și pus pe șotii, iar de apariția lui s-au bucurat atât cei mici, cât și cei mari. Tradițiile au fost prezentate de grupul de horitoare din Săpâia și Posta, care an de an le colindă celor din ASSOC.
Proiectul „Integrarea – soluție a modernizării comunității” (ID 101977) este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman și are ca scop incluziunea socială și combaterea sărăciei în zona Finteușu Mic. ASSOC și partenerii din proiect ai asociației și-au propus să contribuie la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea de la Finteuș, iar festivalul de filme de scurt metraj este doar una dintre ele.