Proiectul “Școala Comunităţii Remetea Chioarului” derulat de ASSOC în unitățile de învățământ din comună, implică și preşcolarii din grădinițe, pentru că e lucru știut că la vârste mici copilașii acumulează mai rapid informaţii despre lumea care îi înconjoară, îşi formează deprinderi şi comportamente sociale, punându-se bazele unor abilităţi de viată esenţiale.
Profesioniștii implicați în proiect au conceput și pus în practică activităţi cu preşcolarii din Remetea Chioarului, Berchez, Berchezoaia și Post, venind cu idei de educație inovative și idei năstrușnice pe placul celor mici.
Activităţile valorifică creativitatea micuţilor, dezinvoltura şi curiozitatea specifice vârstei, precum şi setea de cunoaştere inedită. Atelierele de artă au devenit activităţi uzuale, pentru că micuții au început să îndrăgească pictura, modelajul și îndeletnicirile manuale, dar și muzica. Cât zăpada s-a așternut ca o pătură în curtea grădinițelor, copilașii au pictat pe ea și au transformat-o într-o opera de artă, chiar dacă efemeră, iar când vremea nu le-a permis să se joace afară au încropit o mica orchestra cântând la instrumente confecționate din materiale reciclabile sau din ustensile casnice.
Bucuria nu e doar a celor mici, ci și a specialiștilor care îi coordonează în aceste activități și care pot evalua progresul educative. Prin aceste activități, echipele de lucru din proiect urmăresc creșterea coeziunii grupului, dezvoltarea toleranței, inteligenței emoționale și a încrederii în sine.
Spre exemplu, “Ziua îmbrăţişărilor” a oferit ocazia preşcolarilor din Berchez să înţeleagă beneficiile şi bucuria oferite de un gest atât de simplu, care pentru ei este unul natural de a-și exprima dragostea pentru cei din jur. Copiii au aflat de la educatoarea lor că îmbrăţişările ne ajută să ne exprimăm sentimentele, ne vindecă tristeţea şi e cel mai frumos mod de a comunica făra cuvinte. În inocenţa lor, au înţeles ca o îmbrăţisare îţi dă energie, te face să fii mai vesel şi mai încrezător.
La Remetea Chioarului, o altă activitate care le-a captat atenţia prichindeilor curioşi de la Remetea Chioarului a fost fabricarea de “zăpadă artificială” și a unui “Vulcan” în miniatură, iar la Posta cei mici au fost provocați să exploreze lumea insectelor de pe ulițele satului și să își continue studiul și în afara sălii de clasă.
Profesioniștii implicați în proiect au arătat că activităţile oferite copiilor prin proiectul “Scoala Comunităţii Remetea Chioarului” aduc un plus de bucurie şi energie şi vor pune o micuţă cărămidă la formarea acestora ca membrii responsabili ai comunităţii.