Ziua Mondială a ONG-urilor a fost marcată, pentru prima dată, în 2014 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizaţiile internaţionale. Până în prezent, această zi a fost marcată în 96 ţări de pe şase continente.
Sărbătoarea a fost recunoscută oficial la 17 aprilie 2010 de către Consiliul Statelor Mării Baltice, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor la Marea Baltică, reuniune care a avut loc în Lituania. Abia după 2 ani, Ziua Mondială a ONG-urilor a fost adoptată oficial de către Consiliul Statelor Mării Baltice.
Ziua dedicată ONG-urilor din întreaga lume îşi propune să inspire oamenii să se implice mai activ în cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi să încurajeze o conlucrare mai mare între ONG-uri şi sectorul public, cât şi cel privat. De Ziua Mondială a ONG-urilor, asociaţiile, fundaţiile şi organizaţiile de pe glob pot împărtăşi cunoştinţe şi experienţe. Această zi are drept scop educarea persoanelor din întreaga lume asupra rolului ONG-urilor şi impactul politicilor acestora.
Termenul de „organizaţie non-guvernamentală” a fost definit prin articolul 71 din Carta Naţiunilor Unite, în 1945. O organizaţie non-guvernamentală poate fi orice fel de organizaţie, cu condiţia să fie independentă de influenţa guvernului şi să nu aibă scop lucrativ.
ONG-urile sunt grupuri non-profit bazate pe implicarea cetăţenilor, care funcţionează independent de guvern. În prezent, există aproximativ 10 milioane de ONG-uri în toată lumea, conform statisticilor, iar 3 din 4 angajaţi din ONG-uri sunt femei, dar majoritatea poziţiilor de „leadership” sunt ocupate de bărbaţi. Sunt peste 129.000 de organizaţii în beneficiul public care generează mai bine de 53 de miliarde de euro anual.