Asociația ASSOC a intrat într-un parteneriat onorant cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul unui proiect care pevede acordarea de sprijin vârstnicilor de peste 65 de ani afectați de izolarea impusă în timpul pandemiei COVID-19.
Ministerul Fondurilor Europene a semnat cu cele două entități contractul în valoare de 17 milioane de euro care asigură finanțarea celor 1.000 de asistenți sociali care vor avea grijă de peste 100.000 de bătrâni și persoane cu dizabilități afectate de izolarea impusă de pandemie.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Asociația Profesională Nonguvernamentală de Asistență Socială ASSOC au ca obiective lansarea unui call center național, prin care se coordonează și monitorizează solicitările venite de la persoanele care au nevoie de sprijin, iar ulterior să ofere sprijin.
ASSOC a fost selectat ca partener în urma unei competiții lansate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. „Ne dorim să dezvoltăm acest tip de mecanism pentru ca prin colaborarea între asistenții sociali privați și de la stat să ajungem la acele persoane vârstnice care au nevoie reală de sprijin social și de acordarea serviciilor de bază de sănătate acordate prin asistența comunitară medicală”, a explicat Vlad Rovințescu, director general Program Operațional Capital Uman (POCU), finanțatorul proiectului intitulat „Sprijin pentru persoanele vulnerabile în contextul epidemiei COVID-19”.
Proiectul “Sprijin pentru persoanele vunerabile in contextul epidemiei COVID-19” are ca obiectiv creșterea calității vieții și combaterea situațiilor de risc și vulnerabilitate pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități izolate la domiciliu sau cu restricții și dificultăți de deplasare. Cel puțin 100.000 de seniori și persoane cu dizabilități vor beneficia de o formă de protecție, iar acest lucru se va întâmpla prin intermediul celor 1.000 de asistenți sociali care vor coordona activitățile sociale.
La semnarea contractului, minsitrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a declarat: „Dincolo de operaționalizarea unui centru unic național care centralizează nevoile persoanelor afectate de starea de urgență și de alertă, dincolo de sprijinul calificat pe care aceștia îl primesc de la cei 1.000 de asistenți sociali la nivel național, proiectul face ceva ce România nu avea până acum: cartografierea și analiza nevoilor sociale. Prin această inițiativă atât de necesară în contextul pandemiei care ne ține bunicii și persoanele cu dizabilități izolate la domiciliu, fondurile europene salvează vieți!”
Proiectul va permite în premieră analiza națională a nevoilor sociale reale, pentru construcția eficientă a viitorului Program Operațional. „Începând cu exercițiul financiar 2021 – 2027 România va avea pentru prima oară un Program Operațional dedicat combaterii sărăciei și grijii pentru vârstnici, în valoare de 1 miliard de euro. Dar și obligația de investi cu cap acești bani atât de necesari unui număr mare de români”, a mai declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.
Proiectul, în valoare de 84.507.315,66 lei (17,3 milioane euro), este complementar inițiativelor lansate deja prin POCU: 24 milioane de euro pentru servicii comunitare integrate derulate de 119 echipe integrate de asistenți sociali, asistenți comunitari și consilieri școlari, respectiv 20 de milioane de euro pentru servicii publice de asistență socială în peste 300 de comunități.