Asociația ASSOC, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, a demarat proiectul „Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate” dedicat persoanelor cu dizabilități aflate în sistemul de protecție din județ.
Nume proiect: Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate
Cod MySmis: POCU / 462 / 4 / 15 /130443
Program și axa de finanțare: Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Lider proiect: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Parteneri proiect: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș
Obiectivul proiectului: Dezinstituționalizarea a 20 de persoane cu dizabilități aflate în instituția de tip rezidențial CRRPH (Centru de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Dizabilități/handicap) din Sighetu Marmației, asigurând îmbunătățirea condițiilor de viață și creșterea șanselor de integrare socială prin oferirea de servicii pe termen lung în cadrul a două locuințe maxim protejate, a unui centru de zi și a unui serviciu de asistență și suport.
Valoare totală proiect: 7.140.022,99 lei
Valoarea cofinanțării UE: 7.137.491,62 lei
Durata derulării: 24.03.2020-24.06.2023
Rezultate proiect:
20 persoane cu dizabilități din CRRPH Sighetu Marmației consiliate și transferate în locuințe maxim protejate
1 serviciu de asistență și suport licențiat
2 locuințe maxim protejate înființate și licențiate
1 centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități înființat și licențiat
În urma proiectului, 20 dintre rezidenții cu dizabilități de la Sighetu Marmației vor fi relocați în spații optime, adaptate la condițiile acestora, până la construcția noii case aceștia urmând să fie pregătiți de mutare de către echipe specializate de asistenți sociali și psihologi.
Parteneri:
Asociația ASSOC este o organizație care și-a propus încă de la înființare promovarea asistenței sociale în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață a grupurilor defavorizate. Organizația activează în domeniul serviciilor și economiei sociale, furnizând servicii în sprijinul grupurilor vulnerabile.
În cadrul acestei misiuni, ASSOC a deschis, în localitatea Cărbunari, „Pinochio”, un centru de reabilitare şi dezvoltare pentru persoane cu dizabilităţi. Şi-a deschis uşile în 2 aprilie 2014 în comuna Dumbrăviţa. Acesta este primul proiect de acest tip în regiunea Maramureş, România. La nivel naţional există doar câteva proiecte similare, care operează printr-un program personalizat dezvoltat în urma studierii nevoilor individului. În casa sunt 14 persoane cu vârsta între 20-36 ani care provin din sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu handicap. Aici, ASSOC prestează acţiuni prin care urmăreşte integrarea beneficiarilor în societate atât prin învăţarea de către aceştia a unor deprinderi de viaţă, cât şi prin facilitarea găsirii unor ocupaţii pe măsura potenţialului lor. Proiectul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Maramureş prin DGASPC Maramureș și funcționează într-un spațiu donat de Biserica Nouapostolică România.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş este furnizor acreditat de servicii sociale și funcţionează ca instituţie publică, de interes judeţean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş.
Activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureș se desfăşoară în conformitate cu strategiile naţionale şi judeţene în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei drepturilor copilului, principalul obiectiv constituindu-l diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite, în special prin creşterea numărului de servicii alternative destinate prevenirii instituţionalizării şi protecţiei de tip familial.
La Sighetu Marmației, DGASPC Maramureș are în administrare mai multe centre destinate persoanelor cu dizabilități, iar proiectele prezente sunt destinate îmbunătățirii calității vieții rezidenților.