„O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități” a fost motto-ul care ne-a atras atenția odată cu prezentarea Strategiei naționale privind categoriile defavorizate. De peste 25 de ani, ASSOC luptă neîncetat pentru a oferi o viață cât mai apropiată de „normalitate” persoanelor cu dizabilități, astfel încât am considerat că prin „Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate” putem ajuta la eliminarea prejudecăților.
Obiectivul proiectului „Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate” este să scoatem din marile instituții de ocrotire din Maramureș 20 de persoane adulte cu dizabilități. În paralel, urmărim dezvoltarea unui pachet complex de servicii alternative de sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate a acestor adulți cu probleme de integrare socială. Avem un partener de încredere în acest demers: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș, care a considerat că e nevoie de o reformare a sistemului.
Proiectul face parte din cele care contribuie la materializarea strategiei naționale, propunând externalizarea serviciilor pentru adulți. Ne-am propus să ajutăm la atingerea obiectivului național, care prevede externalizarea serviciilor pentru adulți la cel puțin 50% din serviciile rezidențiale existente. Considerăm că această viziune este mai mult decât oportună, pentru a reuși să oferim adulților cu handicap care locuiesc în centrele de stat un cămin pe care să îl poată numi „acasă” și grupul să formeze o „familie”.
Sprijinirea procesului de integrare se face în cel mai profesionist mod, prin servicii de consiliere individuală și de grup, activități de recreere și socializare coordonate de experți în domeniul asistenței sociale. Incluziunea socială și profesională se va realiza prin dobândirea unui grad cât mai mare de autonomie și, în final, prin obținerea unor șanse reale de participare activă la viața comunității din bcare fac parte.25