La Baia Mare, a început azi, 27 iunie 2022, conferința internațională „Calitate DAC – Abordare de îmbunătățire continuă a calității (DAC Qualité – Démarche d’Amélioration Continue de la Qualité”.
Evenimentul are loc în perioada 26 – 30 iunie 2022, iar la el participă specialiști francezi și români în domeniul asistenței sociale. O echipă formată din 10 profesioniști din Franța este prezentă la Baia Mare ca să contribuie la consolidarea bazei de cunoștințe a profesioniștilor români în ceea ce privește abordarea calității în unități și servicii sociale și medico-sociale, prin formare și schimb de bune practici între parteneri.
De asemenea, prin organizarea evenimentului de la Baia Mare se mai urmărește facilitarea accesului la conceptele de evaluare și metodologia procesului de îmbunătățire continuă a calității, respectiv promovarea unei rețele europene pentru schimbul de bune practici în acest domeniu de intervenție. La eveniment au fost invitați specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș și Satu Mare, practicieni din cadrul ASSOC, precum și alți specialiști interesați de monitorizarea caliății serviciilor de acest tip.
Conferința are loc în cadrul unui proiect implementat de Asociația AFEJI din Franța printr-o finanțare Erasmus și se adresează angajaților din serviciile sociale din România, care au astfel posibilitatea să cunoască metodologia de lucru în ce privește procesul de îmbunătățire a calitățiilor serviciilor sociale.
În următoarele zile, sunt programate vizite în teren, atât în Maramureș, cât și în Satu Mare, unde se vor vizita centre sociale atât pentru vârstnici, cât și pentru persoane cu dizabilități.
AFEJI are 60 de ani de activitate în domeniul serviciilor sociale, numără 3.000 de salariați și are venituri anuale de 135 de milioane de euro. Asociația este unul dintre cele mai mari ONG-uri din Franţa. Organizația franceză a fost fondată în 1962, iar în prezent furnizează servicii sociale prin 110 unități adresate grupurilor vulnerabile: copii, adolescenți sau adulți cu dizabilități, copii sau adulți cu dificultăți sociale și vârstnici.
Colaborarea dintre AFEJI și ASSOC datează din 2010, când asociațiile au pus bazele unui parteneriat în domeniul social.