Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor (ONU) este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie. Folosindu-se de acest prilej, membrii echipei proiectului „CUIB – Căminul unde începe binele!” (POCU/738/4/20/135781) au organizat o acțiune în care au implicat, cu precădere, tinere provenite din sistemul instituționalizat.
Acțiunea a fost organizată pentru creşterea gradului de conştientizare, promovarea susţinerii şi crearea oportunităţilor de discuţie asupra provocărilor şi soluţiilor. Nevoia unui astfel de eveniment a fost confirmată și de rezultatul unui sondaj dat publicității de Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Rezultatele cercetării realizate în rândul a 700 de adolescenţi, dintre care 65% – fete, din mediul rural și oraşe mici, a arătat că 25% dintre respondenţi consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său, 11% spun că au fost în relaţii de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie, iar 10 % au avut parteneri care ţipau la ei.
Sondajul a mai indicat că unul din zece adolescenţi din comunităţile vulnerabile cred că insistenţa unui partener de a întreţine relaţii sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură. În condițiile date, psihologii și asistenții sociali implicați în proiect au apreciat obligatorie o discuție cu fetele provenite din instituțiile de ocrotire ale statului.
Obiectivul a fost acela de conștientizare a importanței verbalizării, exteriorizării traumei, consilierea psihologică și socială fiind modalitățile cele mai eficente de gestionare a unor astfel de situații. Totodată, cei prezenți au fost informați cu privire la serviciile oferite de către instituții specializate și li s-a prezentat un plan de siguranță în situațiile de agresivitate și abuz.
În cadrul evenimentului s-a prezentat și un film de scurtmetraj pe tematica violenței împotriva femeilor, iar tinerele au înțeles că impactul asupra sănătății poate dura toată viața: violența afectează sănătatea fizică, mentală, sexuală și reproductivă a femeilor. De asemenea, au înțeles că doar împreună – victime si apărători, specialiști și voluntari – se poate lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.
Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit, la 7 februarie 2000, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.