Imediat după evenimentele din decembrie 1989, lumea întreagă a fost șocată de imaginile filmate în căminele spital pentru copii cu deficiențe, unde sute de prunci goi și murdari trăiau la un loc în condiții mizere.
Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili Sighetu Marmației, aflat pe strada Avram Iancu nr. 28, se regăsea pe lista neagră a instituțiilor de ocrotire în care copiii care intrau aveau un viitor incert, pe numele lor emițându-se doar bilet de intrare, niciodată de ieșire. Căminul din Sighet, înființat în 1973, funcționa ca unitate de ocrotire a minorilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, ce sufereau de boli cronice incurabile fizice și psihice. Acesta era subordonat Comitetului executiv al Consiliului popular al județului Maramureș, care asigura și finanțarea, iar îndrumarea și controlul erau realizate de către Direcția județeană pentru probleme de muncă și ocrotiri sociale.
Informații relevante despre Cămin se pot consulta în link…
În cămin se murea pe capete din cauza condițiilor de trai și a fost nevoie de ani pentru ca lucrurile să se îmbunătățească la Sighet. Având experiența trecută, autoritățile încearcă și acum să schimbe în bine viața persoanelor cu dizabilități, iar în acest context s-a demarat un proces de dezinstituționalizare care include atât transferul persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidenţiale de tip vechi, cât şi dezvoltarea de măsuri preventive și servicii alternative în comunitate.
Proiectul “Tranziția spre servicii sociale în comunitate” (Cod MySmis: POCU / 462 / 4 / 15 /127949) pe care ASSOC îl derulează în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș are ca obiectiv chiar dezinstituționalizarea a 20 de persoane cu dizabilități aflate în instituția de tip rezidențial CRRPH (Centru de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Dizabilități/Handicap) din Sighetu Marmației.
Pentru a ajunge în acest punct, echipa proiectului a acționat gradual, ţinând cont de nevoile individuale ale beneficiarilor ce pot fi asigurate pe baza respectării Standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. Un pas în această direcție a fost darea în folosință a unui centru de zi în care persoanele adulte să poată interacționa și să se familiarizeze cu viața în afara centrului. Centrul de zi a fost amenajat într-o clădire din vecinătatea CRRPH, aici urmând să se desfășoare activități care să îi pregătească pe adulții cu dizabilități pentru mutarea în locuințe maxim protejate.
Proiect: Tranziția spre servicii sociale în comunitate
Cod MySmis: POCU / 462 / 4 / 15 /127949
Program și axa de finanțare: Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Lider proiect: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Parteneri proiect: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman