Războiul din Ucraina, încă în desfășurare, a provocat pierderi de vieți omenești, distrugeri, dar și un exod în interiorul și în afara granițelor țării. Invazia rusă, începută acum un an, a creat o criză umanitară fără precedent în istoria recentă a Europei, mii de ucraineni fiind nevoiți să să-și abandoneze casele, plecând fie în interiorul țării fie în țările vecine.
Până la 6 iulie peste 5,6 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați în Europa. În jur de 90% dintre aceștia sunt femei și copii – mai expuși la riscuri de violență și abuzuri, inclusiv trafic de ființe umane, contrabandă și adopții ilegale. Chiar dacă datele oficiale indică faptul că 2,5 milioane de cetățeni ucraineni s-au reîntors acasă de la începutul conflictului, situația constinuă să fie dificilă pentru cei aflați în pribegie. Unii dintre ei nici măcar nu mai au unde să revină, casele lor fiind distruse total, asfel încât mulți au nevoie de servicii de integrare.
Pornind de la realitatea din teren, Asociația ASSOC a inițiat, cu sprijinul Fundației United Way Romania, proiectul “Integrarea socio-profesională a persoanelor refugiate din Ucraina” destinat ucrainenilor stabiliți temporar în Maramureș. Spre finalul anului trecut, cei mai mulți dintre ei au devenit tot mai conștienți de faptul că trebuie să se integreze în comunitate și să își găsească locuri de muncă, iar echipa de proiect a derulat activități specifice.
Acum, la final de proiect, membrii echipei și-au făcut bilanțul, iar marea împlinire a fost aceea că s-a stabilit o relație de încredere cu refugiații ucraineni, care n-au ezitat să solicite sprijin atunci când au avut nevoie fie de informații în vederea obținerii documentelor necesare angajării, respectiv a beneficiilor sociale reglementate pentru ei, fie să solicite consiliere pentru obținerea unui loc de muncă.
Specialiștii din proiect chiar s-au implicat în găsirea de soluții, iar astăzi 12 persoane dintre cele cu care au intercaționat, reprezentând 10% dintre beneficiari, s-au angajat. Acestora li s-a acordat oricând a fost nevoie consiliere în vederea adaptării și menținerii locului de muncă.
Alte rezultate obținute de echipa de proiect au constat în:
• 118 beneficiari informați și consiliați în vederea obținerii documentelor necesare angajării/beneficiilor sociale reglementate;
• 111 beneficiari informați și consiliați în vederea obținerii documentelor necesare angajării/beneficiilor sociale reglementate;
• 26 de beneficiari prezenți la cursuri de educație financiară;
• 7 beneficiari direcționați către cursurile de limba română;
• 12 întâlniri care să faciliteze integrarea pe piața muncii a persoanelor din grupul țintă, cu 15 potențiali angajatori;
• 12 beneficiari s-au angajat pe parcursul proiectului, cu sprijinul specialiștilor din proiect;
• 9 activități de monitorizare în vederea adaptării și menținerii locului de muncă.
Finanțatorul proiectului “Integrarea socio-profesională a persoanelor refugiate din Ucraina” a fost Fundația United Way Romania, iar perioada de implementare a activităților a fost 01.11.2022 – 28.02.2023. Mulțumită intervențiilor finanțate prin proiect, s-a înregistrat o schimbare în bine a situației persoanelor cu care s-a interacționat pe durata implementării.