Asociația ASSOC, în parteneriat cu Filcams Cgil Sardegna și cu sprijin financiar de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni , a organizat în Italia, la Sardegna, în zilele de 2 și 3 decembrie Festivalul “Uniți în spiritul românesc”.
Proiectul finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a beneficiat de un ajutor din partea statului în valoare de de 135.483, 80 de lei și a urmărit întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din Sardegna, dar și să întărească iubirea de patrie.
Au fost două zile speciale dedicate sărbătorii naționale a României și românilor din Sardegna. Peste 250 de oameni au participat la festival, iar emoția a fost la cote maxime.
România a fost mutată pentru două zile în Sardegna, cu ajutorul a două ansambluri folclorice de tineri – Mugurelul – Mărgineanca din Dorohoi și Doina Chioarului din Șomcuta Mare.
Spectacolul folcloric de Ziua Națioanlă a României a reunit întreaga comunitate de români din Italia, dar și cea de italieni. Cele două grupuri folclorice din Maramureș și Moldova, plecate special din țară pentru a promova tradițiile noastre și a duce o părticică din România celor aflați departe de casă, au ridicat sala în picioare, astfel încât toată lumea s-a prins în horă.
Înainte cu o zi de spectacol a avut loc conferința “Munca ne unește”, eveniment cu tematică socială despre drepturile și obligațiile salariaților și patronatului italian, modul în care lucrătorii românii pot beneficia de protecție sindicală și cum își pot soluționa problemele de muncă atâta timp cât sunt în afara țării.
Specialiști în domeniu au prezentat despre cadrul legislativ, propuneri de modificări ale legislației de muncă, îmbunătățirea condițiilor de muncă ale românilor din Italia etc.
La conferință au vorbit lideri sindicali italieni și români, reprezentanți ai CGIL – cel mai important sindicat din Italia, dar și de la CNSLR Frăția România. Nella Milazzo, secretar general al Filcams Cgil Sardegna, a menționat că 23% din totalul salariaților străini aflați în Italia sunt de origine română. Ea a mai arătat că românii sunt cei mai apreciați lucrători.
Au avut loc discuții despre situația românilor stabiliți în Sardegna și s-a pus accentul pe cazuistica badantelor, deoarece aceste persoane sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii profesionale dintre români.
Florian Sălăjeanu, președinte ASSOC, a declarat, cu ocazia reuniunii din Italia, că a fost impresionat de unitatea românilor din zonă. „A fost extrem de emoționant. Am ascultat mărturile a două dintre badantele românce și m-am convins încă o dată cât de necesar este să ajutăm această categorie. E nevoie să facem un proiect pilot în Sardegna, care să fie replicat, ulterior, și în alte zone ale Italiei pentru a le ajuta pe aceste femei.”
Evenimentul din Italia a demonstrat că rădăcinile nu se pierd, iar românii, oricât ar fi de departe de casă, simt nevoia de România. Comunitatea din Sardegna s-a pregătit special pentru acest festival, iar doamnele au îmbrăcat costume populare și chiar și0au confecționat rochii în culorile drapelului național.
Florian Sălăjeanu, președintele ASSOC și unul dintre organizatorii evenimentului, a precizat că e nevoie de asemenea întâlniri, pentru că românilor le este dor de ceea ce au lăsat în urmă. „E o bună modalitate de consolidare a relațiilor dintre ei, dar și de a mai uita de griji. A fost un moment de românism”, a arătat Florian Sălăjeanu.
De altfel, în mesajul transmis participanților, secretarul de stat Gheorghe Cârciu, șef la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a menționat importanța acestor evenimente și le-a transmis un mesaj de susținere românilor din Sardegna. „Misiunea instituției noastre este de a susține drepturile și interesele românilor de peste hotare. Prin proiectele pe care le derulăm la nivelul Departamentului ne dorim să sprijinim organizațiile și asociațiile românilor de pretutindeni în vederea stabilirii unui parteneriat eficient care să urmărească promovarea identității naționale”, a menționat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Este al șaselea an în care membrii comunității românești din Sardega sărbătoresc Ziua Națională a României potrivit tradițiilor naționale, animați de dorul de casă și de iubirea de țară.