Astăzi, 25 mai, de Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți voluntarii ASSOC au distribuit, împreună cu reprezentanți ai IJP Maramureș, materiale informative în scopul conștientizării pericolelor la care pot fi expuși copii noștri și modalitățile de a preveni situațiile nedorite.
Este foarte important ca în momentul în care dispare un copil, părinții să anunțe dispariția cât mai repede la 116000, număr unic în toata Europa, iar cei care încep căutările să fie persoane avizate. De foarte multe ori se pierde timp prețios în momentul în care părinții îl caută ei, se gândesc unde ar putea fi, eventual implică vecinii, dar se duc într-o direcție greșită.
Sunt oameni specializati in politie care, prin mijloacele de instruire specifica, gasesc copilul disparut. De asemenea, copiii disparuti, de multe ori, sunt victimele traficului de fiinte, de persoane, victimele pedofiliei uneori, a unor proxeneti, chiar si tinerii, si este foarte important sa fie informati, cel putin tinerii care inteleg situatia.
La nivel mondial exista o miscare ampla privind copiii disparuti, dispar foarte multi copii, din pacate, in fiecare zi, in fiecare ora, iar actiunile in strainatate care se fac pentru identificarea lor sunt ample. De exemplu, daca un copil dispare pentru mai multi ani, exista programe computerizate de imbatranire a copilului, astfel incat sa-i recunosti fata si transformarile fiziologice la 10-12 ani de la disparitie.
Din cate stiu, in Baia Mare nu s-au mai facut actiuni de strada, Politia Maramures a mai facut actiuni de informari pe tema aceasta. Este prima actiune la care participam si noi, cu sprijinul organizatiei Focus din Romania, care dezvolta un program pentru copiii disparuti”, Florian Sălăjeanu, președinte ASSOC.
Cazul Etan Patz
În dimineaţa zilei de 25 mai 1979, Etan Patz, un băieţel în vârstă de 6 ani din New York, dispare în drum spre şcoală şi de atunci nu mai este văzut. Era pentru prima dată când părinţii l-au lăsat să meargă singur la şcoală. El trebuia să ia autobuzul, staţia aflându-se la 150 m de casă. La ora la care trebuia să se întoarcă de la şcoală şi nu s-a întors, părinţii au anunţat dispariţia
A fost lansată cea mai amplă campanie de căutare a vreunei persoane dispărute. Au fost împânzite oraşele cu afişe, s-au oferit recompense fabuloase, chiar s-a schimbat modul în care au fost gestionate cazurile de copii dispăruţi în SUA (pentru prima dată chipul unei persoane dispărute a fost imprimat pe cutiile de lapte). Cu toate acestea el nu a mai fost niciodată găsit şi în 2001 a fost declarat mort de către un Tribunal din Manhattan. Principalul suspect în acest caz a fost Jose Antonio Ramos, la aceea dată prieten cu dădaca copilului. Din lipsa probelor, el nu a putut fi condamnat. În prezent acesta se află în detenţie pentru abuzarea unui băiat de 8 ani şi va fi eliberat anul acesta, în noiembrie.
Tot anul acesta, în aprilie, după 33 de ani de la dispariţie, poliţia americană a redeschis cazul, urmare a unor noi informaţii apărute. FBI a făcut săpături în subsolul unei clădiri situate pe strada de unde a dispărut băiatul. A fost demolată o podea de ciment, turnată exact în perioada dispariţiei, dar nu s-au găsit rămăşiţe umane aşa cum s-a sperat. În tot acest timp, părinţii nu şi-au schimbat niciodată adresa şi numărul de telefon, în speranţa că fiul lor se va întoarce într-o zi acasă.
25 mai – Ziua internaţională a copiilor dispăruţi
În anul următor dispariţiei (1980), diferite organizaţii americane au patronat manifestări în amintirea lui Etan Patz, iar alţi 3 ani mai târziu, în 1983, preşedintele SUA, Ronald Reagan, declară ziua de 25 mai „Ziua Naţională a Copiilor Dispăruţi” (Missing Children’s Day). Ulterior, organizaţii din tot mai multe state au marcat această zi, iar prima Zi europeană a copiilor dispăruţi a fost organizată în 2002 la iniţiativa organizaţiei britanice „Child Focus”, patronată de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Simbolul acestei zile este floarea de „nu-mă-uita” (din pricina numelui ei dar şi pentru că ea înfloreşte în această perioadă).
În România Centrul Român pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, a deschis în 25 mai 2009 un call-center unde pot fi sesizate cazurile de dispariţii de minori. Numărul 116 000, număr unic european de sesizare a cazurilor, este gratuit şi este operaţional 24 h / 24 h în 10 state membre ale UE printre care şi România.
Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi nu este o zi de sărbătoare, ci o zi în care se face apel la responsabilitate şi solidaritate umană. Este o zi în care oameni din întreaga lume transmit un mesaj de speranţă şi solidaritate părinţilor ai căror copii au dispărut, îşi amintesc de cei care au fost victime ale unor infracţiuni şi se derulează campanii de informare şi sensibilizare a opiniei publice în legătură cu fenomenul dispariţiei de minori.
Date statistice privind dispariţiile de minori la nivelul judeţului Maramureş
Conform datelor oferite de Biroul Urmăriri din cadrul Inspectoratului de Poliţie, în judeţul nostru se constată o scădere graduală semnificativă a numărului de cazuri sesizate de dispariţii de minori de la 169 cazuri sesizate în anul 2009 la121 în anul 2010, respectiv 88 în anul 2011.
Şi în acest an se menţine trendul descendent, în perioada 01.01 – 15.05.2012 fiind sesizate 26 de dispariţii de minori, comparativ cu 37 cazuri pentru aceeași perioadă a anului 2011. Toate cele 26 de cazuri au fost reprezentate de „plecări voluntare” de la domiciliu sau din centrele specializate ale D.G.A.S.P.C. Maramureş şi toate dispariţiile au fost soluţionate, minorii fiind găsiţi şi încredinţaţi părinţilor (aparţinătorilor).
De altfel, la această dată sunt rămase în lucru 6 cazuri de dispariţii (4 fete şi 2 băieţi), toate înregistrate în evidenţa poliţiei în perioada 1991-2007, în 4 din aceste cazuri existând suspiciunea de înec.
Cine şi de ce fuge de acasă?
Din cele 26 de cazuri sesizate anul acesta, 22 sunt fete iar 4 sunt băieți. În mare parte același procentaj de 80-85% fete se regăsește și în situațiile referitoare la anii anteriori. Studiile arată că cel mai adesea fetele fug de acasă pentru a fi împreună cu iubiţii lor (deoarece în cele mai multe cazuri părinţii nu sunt de acord cu relaţia dintre cei doi) sau pentru a hoinări cu prietenele, în timp ce băieţii fug de frica unor pedepse pentru rezultatele slabe la învăţătură. De asemenea, copiii (în special cei cu vârsta între 11 şi 15 ani) fug de acasă deoarece cred că nu sunt iubiţi de părinţii lor, se simt neglijaţi în comparaţie cu fraţii lor mai mici. De obicei, după câteva zile de hoinăreală şi după ce li se termină banii (adesea furaţi din casă înaintea plecării) tinerii se întorc singuri acasă.
Ex.:
– În luna ianuarie 2012, poliţia a fost sesizată prin plângere de către numitul T. G. din Borşa, despre faptul că, fiica sa de 17 ani, a plecat voluntar de la domiciliu în data de 16.01.2012, orele 08.00 şi până în prezent nu a mai revenit la domiciliu. Numita a plecat de la domiciliu de mai multe ori pe parcursul anului 2011, de fiecare dată fiind plecată cu numitul D. Ioan de 55 ani domiciliat în judeţul Caraş Severin.
– În luna februarie 2012 ora 10,30 poliţia a fost sesizaţi de C. V., din comuna Satulung, despre faptul ca fiica sa, de 16 ani, a plecat de la domiciliu in 12.02.2012 împreună cu numitul V. Robert Sabin din Baia Mare, si nu a mai revenit pana in prezent. In 13.02.2012 mama a fost contactata telefonic de fiica sa care i-a spus ca refuza sa se întoarcă la domiciliu. În ziua următoare a fost depistată de poliţişti în staţia CFR Baia Mare.
– privind dispariţia minorei M. de 16 ani, s-a reuşit contactarea telefonică a acesteia, ocazie cu care aceasta declară că, a plecat de bună-voie cu numitul Vasile., de 25 ani, din altă localitate, doreşte să se căsătorească cu el, nu este sechestrată sau obligată în vreun fel să stea cu acesta. Nu doreşte să se prezinte la poliţie pentru declaraţie, dar o să trimită o declaraţie scrisă că stă de buna voie cu acest tânăr. De asemenea, au fost audiaţi părinţii minorei cu privire la aceste aspecte, aceştia declarând că au cunoştinţă că fiica lor are o relaţie cu acest tânăr de mai mult timp şi că sunt plecaţi împreună. Din acest motiv nu mai doresc ca fiica lor să se mai întoarcă acasa şi solicită oprirea cercetărilor legate de dispariţia fiicei lor.
Există minori care au plecat în repetate rânduri de la domiciliu sau din unităţile de ocrotire, fiecare plecare sesizată fiind înregistrată ca o nouă dispariţie. În acest sens, au fost făcute informări la D.G.A.S.P.C. Maramureş şi C.R.C.D.E.S. – FOCUS a tuturor cazurilor de copii dispăruţi sesizate la unităţile de poliţie. Au fost și cazuri în care în urma găsirii minorilor s-a constatat că aceştia au fost victime ale infracțiunilor de ”act sexual cu un minor” și ”viol”, demarându-se activitățile specifice de cercetare.
Lipsa de comunicare, problemele familiale, pretenţiile foarte mari pe care le au unii părinţi în ceea ce priveşte rezultatele şcolare, dorinţa de a fi independent sau o primă mare iubire sunt printre cele mai des întâlnite situaţii pentru care copiii aleg să plece de acasă. Fiecare caz în parte are specificul său, iar cauzele ce conduc la dispariţia copilului pot fi reprezentate şi de tulburări de personalitate, agresivitate fizică în familie sau condiţii materiale precare.
În cazul copiilor cu vârsta sub 10 ani care sunt anunţaţi dispăruţi, este vorba fie de o rătăcire a micuţilor în drumul spre casă fie cei mici pleacă la rude sau prieteni şi uită să-i anunţe pe părinţi.
Un caz mai aparte a fost cel din data de 28.12.2011, când la ora 14,25, la PPC Remetea Chioarului a fost sesizată dispariția minorei L. Regina-Andreea, de 3 ani. Din primele verificări s-a constatat că minora a fost lăsată nesupravegheată (mama împreună cu ceilalți copii fiind plecată la cerșit pe raza mun. Baia Mare) şi în jurul orei 10.00 a dispărut de la domiciliu. În urma activităților de căutare, la care au participat 25 polițiști, 5 auto, 10 jandarmi din cadrul IJJ Maramureș și un număr însemnat de localnici, aceasta a fost găsită la ora 17.00 în pădure, în locul numit ”Valea Lupului” la aproximativ 1,5 km de locuință. Minora a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, unde a fost examinată și i s-au acordat îngrijirile medicale necesare, ulterior fiind încredințată familiei.
Să marcăm împreună această zi
Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi va fi marcată şi de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate. În parteneriat cu voluntarii ASSOC Baia Mare, vineri 25 mai 2012, în parcul Mara poliţiştii vor distribui materiale informative în scopul sensibilizării populaţiei.
Întrucât în judeţul nostru 95% din cazuri sunt reprezentate de plecări voluntare ale minorilor de la domiciliu, se va acorda o atenţie sporită informării adolescenţilor asupra riscurilor care derivă din alegerea de a experimenta independenţa la vârste fragede. În acest sens va avea loc o activitate informativă cu elevii clasei a XI- a de la Liceul de Artă Baia Mare.
Poliţiştii nu-i vor uita nici pe cei mai mici (care prezintă riscul de a se rătăci) şi îi vor vizita pe preşcolarii Grădiniţei nr. 36 din municipiu, cărora le vor oferi atât sfaturi pentru a fi mereu în siguranţă, cât şi cartonaşe de colorat reprezentând floarea de „nu-mă-uita”.