Bunele practici de asistență socială din Maramureș au fost menționate la Bruxelles, la două întâlniri la nivel înalt care au avut loc în perioada 10 – 12 aprilie 2019 și la care au participat atât reprezentanți ai autorităților statului, cât și ai societății civile.
O delegație județeană, reprezentând toate instituțiile importante care furnizează servicii sociale – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Consiliul Judeţean Maramureş, Primaria Municipiului Baia Mare, Direcția de Asistență Socială Baia Mare, Agenția Județeană pentru Plăți și Intervenții și ASSOC – a participat la discuții cu oficiali europeni.
Membrii delegației maramureșene au discutat cu șeful EEA Norway Grants, Sheena Keller, și Edward Shrimpton, Membership and Policy Officer al European Social Network, două organizații internaționale cu expertiză vastă în politicile publice de servicii sociale. A fost un bun prilej pentru stabilirea de contacte și încheierea de colaborări.
Today we welcomed a large #Romanian delegation as RO gov & #civilsociety are working together to co-produce & improve #socialservices. Mtg in RO and FR, languages we speak in our team! #ro2019eu pic.twitter.com/hAlK1Ii0uo
— ESN (@ESNsocial) April 11, 2019
Tot la Bruxelles, Stanislav Ranguelov, șef al Departamentului de Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune în Romania și Bulgaria din Comisia Europeană, a încurajat statul român să renunțe la birocrația excesivă ca să poată progresa mai rapid.
Într-o discuție avută la Bruxelles cu reprezentanți din Ministerul Muncii, instituții publice județene și locale și ONG-uri, oficialul european a discutat deschis despre gestionarea eficientă a fondurilor europene și responsabilitățile pe care trebuie să și le asume fiecare partener într-un proiect european.
Demnitarul, provocat de întrebările delegaților români, a discutat despre Strategia Europa 2020 care stabileşte obiective care urmăresc să scoată cel puţin 20 de milioane de persoane din sărăcie şi excluziune socială şi să crească rata de ocupare a forţei de muncă la 75 % pentru populaţia în vârstă de 20-64 de ani, dar și despre dificultățile pe care le presupune implementarea acestor strategii la nivelul fiecărui stat membru UE.
Stanislav Ranguelov s-a întâlnit la Bruxelles cu o delegație română din care au făcut parte viceprimarul Băii Mari – Vida Noemi, directorul DGASPC Maramureș – Alina Coste Mădăras, directorul DAS Baia Mare – Diana Hîrb, șeful AJPIS – Ovidiu Morar, consilierul județean Sorin Sunea, șeful Serviciilor Sociale ASSOC – Dorina Trifu Suciu și președintele ASSOC – Florian Sălăjeanu.
Întâlnirea cu oficialul Comisiei Europene a fost un bun prilej de a lua contact cu politicile publice în domeniul social, pe care ASSOC, în parteneriat cu filiala de la Vâlcea și Ministerul Muncii, și-au propus să le îmbunătățească în perioada următoare printr-un proiect comun cu titlul „Inițiative în politici publice alternative pentru servicii sociale de impact”.