Despre beneficiile consilierii psihologice și experiența furnizării acestui serviciu în cadrul proiectului „CUIB – Căminul unde începe binele!”, POCU/738/4/20/135781
„Vulnerabilitatea sună ca adevăr și se simte ca și curaj. Adevărul și curajul nu sunt întotdeauna confortabile, dar nu sunt niciodată o slăbiciune.” Brene Brown
Astfel, aș rezuma beneficiile consilierii psihologice.
Greutățile din viață sunt inevitabile și cu toții am putea folosi un anumit sprijin atunci când vremurile devin dificile. Psihologul este acel cineva care să proiecteze puțină lumină asupra unei perioade întunecate. Conștientizarea și integrarea acestei informații este în principal cel mai mare beneficiu pe care îl ai în actul de consiliere psihologică.
Iată primele 9 beneficii ale consilierii:
1. Oportunitate de auto-explorare și auto-descoperire
Consultarea unui psiholog îți oferă oportunitatea de a învăța despre tine și de a obține o mai bună înțelegere a personalității, valorilor și convingerilor tale. Îți permite să crești conștientizarea de sine și înțelegerea propriului rol în problemele cu care te poți confrunta, iar conștientizarea este cheia schimbării. Te încurajează să pornești într-o călătorie personală către creșterea personală.
Beneficiarii noștri au înțeles oportunitatea de auto-explorare și auto-descoperire, dar nu toți au agreat acest parcurs.
2. Oferă suport și validare
Psihologul se străduiește să ofere un mediu sigur, fără judecăți, cald și îngrijitor pentru clienții săi, astfel încât aceștia să se simtă confortabil cu dezvăluirea problemelor personale. Principalele 3 caracteristici ale majorității consilierilor includ înțelegerea empatică, respectul pozitiv necondiționat și autenticitatea. Prin urmare, este un loc în care nu trebuie să-ți faci griji că vei fi judecat, ridiculizat sau doborât. Emoțiile tale sunt validate, situațiile tale sunt normalizate și vei fi asigurat că nu ești singur.
Acest beneficiu l-a simțit fiecare beneficiar în parte pe parcursul activităților desfășurate cu ei. Tocmai de aceea, cei care au simțit că este momentul să inițieze un demers de autocunoaștere au fost prezenți la 90% dintre activitățile cu această tematică.
3. Ajută la schimbarea comportamentelor/ obiceiurilor autosabotoare
Uneori avem obiceiuri nesănătoase care contribuie la problemele noastre din viață. Consilierea poate ajuta la conștientizarea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor care se învârt într-un ciclu fără sfârșit de autosabotare. Cu conștientizare, puteți afla ce pași sunt necesari pentru a lua măsuri și pentru a recâștiga controlul asupra comportamentelor dvs. pentru a îmbunătăți o schimbare pozitivă.
Această etapă nu este una confortabilă, tocmai din acest motiv o parcurg doar unii dintre subiecți.
4. Creșterea stimei de sine și o mai mare acceptare de sine
Cei mai mulți dintre noi au experimentat un fel de nesiguranță cu privire la aspectul nostru, abilitățile, aptitudinile sau trăsăturile de personalitate în timpul vieții noastre. Concentrarea asupra aspectelor negative ale noastre înșine ne poate face orbi față de trăsăturile pozitive pe care le avem. Deși toți avem ceva ce nu ne place la noi, prin consiliere, putem, de asemenea, să învățăm să ne acceptăm defectele și imperfecțiunile ca parte a ființei umane. Odată cu acceptarea de sine vine iubirea de sine, compasiunea de sine și un sentiment mai puternic de încredere în sine. Vei putea să-ți îmbunătățești punctele slabe bazându-te pe punctele forte.
Cu absolut fiecare beneficiar s-a parcurs această etapă din dezvoltarea lui personală.
5. Îndrumări în găsirea scopului
Care este sensul mai mare al vieții? Răspunsul la această întrebare este unic pentru fiecare individ. Pentru cei care se află într-o criză existențială sau suferă de o pierdere, de obicei, experimentează o pierdere temporară a sinelui/ identității. Prin explorarea valorilor, credințelor, intereselor și amintirilor, consilierea te poate ajuta să-ți redescoperi scopul, pasiunea și sensul vieții.
Tinerii prezenți constant la Ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală au beneficiat de ședințe individuale cu această tematică și conștientizarea importanței stabilirii scopurilor și obiectivelor. Cei care nu s-au regăsit în munca de grup, au fost cuprinși în activități individuale cu această tematică. Astfel, toți tinerii au fost beneficiari ai acestei etape.
6. O mai bună exprimare și management al emoțiilor
Indiferent dacă ai de-a face cu depresie, anxietate, stres sau furie, consilierea te poate ajuta să identifici, să exprimi și să-ți reglezi mai bine emoțiile. Printr-o conștientizare sporită a factorilor declanșatori, înțelegerea coping-ului dezadaptativ și modelarea situațiilor conexe, poți învăța să-ți exprimi și să faci față emoțiilor într-un mod sănătos. În acest fel, poți preveni escaladarea emoțiilor negative care pot duce la comportamente nesănătoase.
Tot grupul țintă a participat la activități cu această tematică.
7. Oferă o priză sigură de evacuare a problemelor
Consilierea oferă un mediu sigur de aerisire. Uneori, ne temem de consecințe sau ne îngrijorăm de ceea ce ar crede ceilalți despre noi. Consilierea asigură confidențialitatea și nicio judecată. Când menținem emoțiile/ gândurile negative îmbuteliate atât de mult timp, este o chestiune de timp până când capacul nostru se desprinde. Prin urmare, consilierea este un loc în care descarci nemulțumirile, exprimi frustrările, renunți la resentimente, eliberezi emoțiile reținute și descoperi durerile ascunse care ne împiedică să avem liniște sufletească.
În acest punct ajung doar cei care au făcut un scop din dezvoltarea personală.
8. Stimularea speranței, motivației și încurajării
Indiferent dacă te simțiți complet și total deznădăjduit sau ai nevoie doar de un mic impuls, consilierea te poate ajuta. Fără speranță sau motivație, viețile noastre pot părea să se prăbușească, deoarece ne străduim să luăm acțiuni sau să facem schimbări din cauza faptului că nu vedem rostul încercării. Cu toate acestea, consilierii pot ajuta la stârnirea unei anumite motivații prin conștientizarea realizărilor pozitive din prezent și din trecut pentru a întări speranța pentru sine în viitor, relațiile și viața viitoare.
Toți tinerii au înțeles modul de funcționare al motivației. Evident că doar o parte dintre ei implementează cele descoperite în cadrul activităților de consiliere psihologică.
9. Învățarea abilităților eficiente pentru viață
Există o cantitate infinită de abilități pe care le poți învăța prin consiliere, care sunt utile în viața de zi cu zi. Acestea variază de la abilități de rezolvare a problemelor și de rezolvare a conflictelor până la abilități de comunicare și interpersonale. Consilierea oferă un mediu sigur pentru a învăța, exersa și experimenta aceste abilități înainte de a le aplica în situații reale în afara sesiunilor. Acestea conduc în cele din urmă la o bunăstare generală mai bună pentru corp, minte și spirit.
Pot doar să îmi exprim speranța că un procent cât mai mare dintre beneficiarii noștri au făcut achiziții la acest capitol.
Psiholog, Cristina-Maria DINA