O întâlnire cu oficiali de la Instituţia Prefectului Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare a fost intermediată de ASSOC pentru partenerii francezi de la AFEJI. Discuțiile au vizat reforma serviciilor sociale și modalitățile de îmbunătățire a calității acestora.
În perioada 16-18.05.2023, Asociația ASSOC este gazda unei importante delegații din Franța, din partea Afeji Hauts-de-France, o organizație cu 60 de ani de experiență în domeniul serviciilor sociale. Între AFEJI și ASSOC există o colaborare de durată, ambele organizații activând în domeniul asistenței sociale.
Delegația i-a inclus pe Daniel Fouillouse – director general al Asociației AFEJI Franța, fost ministru de stat și primar în Dunkerque, Karim Louzani – director general adjunct AFEJI și director regional Hauts de France al Crucii Roșii Franceze, respectiv Stéphanie Lecuyer – director de dezvoltare AFEJI.
Ținând cont de experiența în domeniul serviciilor sociale, dar și a oportunității stabilirii unor relații internaționale între administrația județeană din Satu Mare, partenerii francezi și-au prezentat parte din activități.
„Orice experiență pozitivă este binevenită. La nivel județean, pe lângă susținerea importantă pe care o acordăm prin Consiliul Județean Satu Mare, contăm foarte mult pe sprijinul partenerilor neguvernamentali și pe implicarea comunităților locale în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor sociale. Considerăm că acestea sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt mai aproape de cetățeni”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, cu prilejul discuțiilor purtate cu oficialii AFEJI.
Întâlnirea de la Satu Mare a fost un bun prilej de schimb de informații în ce privește strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din Romania, întrucât oficialii francezi au o vastă experiență, iar unul dintre beneficiari a fost chiar ASSOC. Președintele asociației, Florian Sălăjeanu, chiar a menționat impactul pozitiv pe care l-a avut colaborarea cu AFEJI.
“Am avut constante schimburi de informații. Am avut ocazia să vedem cum se desfășoară activitatea în diverse servicii sociale și am beneficiat de expertiză și know-how în ce privește serviciile sociale destinate grupurilor vulnerabile. Ne-au fost de folos recomandările primite în dezvoltarea sectorului economiei sociale, ai cărui pioneri am fost în România“, a declarat Florian Sălăjeanu.
La întâlnire a fost prezent și directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, care a venit cu completări în ce privește situația actuală și ce presupune asistența socială în România.
Afeji Hauts-de-France s-a adaptat la nevoile specifice ale regiunilor în care are activități, având o abordare globală, dar oferind suport individualizat.
AFEJI are 110 unități și întreprinderi sociale, oferind servicii la peste 20.000 de beneficiari. Organizația are 3.000 de angajați, implicați în domeniile social, sanitar și medico-social: handicap fizic, dizabilitate intelectuală, probleme de comportament, suferință psihologică, dificultăți familiale și sociale, acces și inserție pe piața muncii, dependență, exil, economie socială etc.