- 17 milioane de euro puși la dispoziție de Ministerul Fondurilor Europene pentru bunicii și persoanele cu dizabilități afectate indirect de coronavirus
- În total, peste 61 de milioane de euro sunt destinate acestor categorii vulnerabile în vederea coordonării serviciilor sociale la nivel național
- Proiectul permite în premieră analiza națională a nevoilor sociale reale, pentru construcția eficientă a viitorului Program Operațional dedicat combaterii sărăciei pentru 2021-2027, în valoare de 1 miliard de euro
Ministerul Fondurilor Europene a semnat joi, 21 mai, la data promisă, contractul în valoare de 17 milioane de euro care asigură finanțarea celor 1.000 de asistenți sociali care vor avea grijă de peste 100.000 de bătrâni și persoane cu dizabilități afectate de izolarea impusă de pandemie. Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Asociația Profesională Nonguvernamentală de Asistență Socială ASOC, în calitate de beneficiari ai finanțării, asigură implementarea proiectului și operaționalizarea Call Center-ului național prin care se coordonează și monitorizează solicitările venite de la persoanele care au nevoie de sprijin.
„O nouă inițiativă a Ministerului Fondurilor Europene se concretizează la termenul promis. Vorbim de bătrâni și persoane cu dizabilități care în câteva zile vor avea unde semnaliza telefonic nevoile pe care le au, de la cumpărarea medicamentelor, până la ajutor în întocmirea dosarelor pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat de primării”, a declarat ministrul Marcel Boloș la semnarea contractului de finanțare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. „Dincolo de operaționalizarea unui centru unic național care centralizează nevoile persoanelor afectate de starea de urgență și de alertă, dincolo de sprijinul calificat pe care aceștia îl primesc de la cei 1.000 de asistenți sociali la nivel național, proiectul face ceva ce România nu avea până acum: cartografierea și analiza nevoilor sociale. Prin această inițiativă atât de necesară în contextul pandemiei care ne ține bunicii și persoanele cu dizabilități izolate la domiciliu, fondurile europene salvează vieți!”
Proiectul Ministerului Fondurilor Europene a fost gândit pentru a fi implementat pornind de la premisa că un sistem de asistență socială bine consolidat trebuie construit pe bazele parteneriatului între instituțiile publice și mediul neguvernamental. Din acest motiv Ministerul Muncii și Protecției Sociale, beneficiarul finanțării europene, a făcut selecție de parteneri privați în domeniul asistenței sociale. „Ne dorim să dezvoltăm acest tip de mecanism pentru ca prin colaborarea între asistenții sociali privați și de la stat să ajungem la acele persoane vârstnice care au nevoie reală de sprijin social și de acordarea serviciilor de bază de sănătate acordate prin asistența comunitară medicală”, explică Vlad Rovințescu, director general Program Operațional Capital Uman (POCU), finanțatorul proiectului intitulat „Sprijin pentru persoanele vulnerabile în contextul epidemiei COVID-19”. „Este un gest de respect față de bunicii noștri. Coordonarea serviciilor sociale la nivel național trebuie să devină un proiect de țară prin care persoanele care nu pot beneficia de ajutorul familiilor nu trebuie să fie uitați de stat și de instituții”.
61,3 milioane de euro pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități
Proiectul lansat de Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de 84.507.315,66 lei (17,3 milioane euro), este complementar inițiativelor lansate deja prin POCU: 24 milioane de euro pentru servicii comunitare integrate derulate de 119 echipe integrate de asistenți sociali, asistenți comunitari și consilieri școlari, respectiv 20 de milioane de euro pentru servicii publice de asistență socială în peste 300 de comunități.
Acestui total de 61,3 milioane de euro se adaugă inițiativele private și alte apeluri competitive finanțate din fonduri europene aflate în derulare în prezent.
„Începând cu exercițiul financiar 2021 – 2027 România va avea pentru prima oară un Program Operațional dedicat combaterii sărăciei și grijii pentru vârstnici, în valoare de 1 miliard de euro. Dar și obligația de investi cu cap acești bani atât de necesari unui număr mare de români”, a concluzionat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.