Cazul vârstnicilor maltrataţi în căminele de îngrijire de lângă Bucureşti atrage atenţia asupra unui subiect pe care ASSOC îl tot aduce în atenţia publică de peste un deceniu: OBLIGATIVITATEA AUDITULUI SOCIAL ÎN SERVICIILE SOCIALE.
Este inuman să fim martorii unor situaţii ca şi cele petrecute în „azilurile groazei” şi trebuie să acţionăm pentru că acestea să nu se mai repete. Trebuie controale stricte în instituţii care oferă astfel de servicii şi pârghii care să impună respectarea standardelor de calitate.
„Comportamentul abuziv, lipsa totală de empatie, diletantismul într-un domeniu care presupune grijă pentru oameni trebuie blocate din prima clipă în care sunt sesizate probleme. Tocmai de aceea luptăm, alături de colegii din Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), pentru auditarea tuturor serviciilor sociale, astfel încât cei care ajung să lucreze în acest domeniu sensibil şi care nu respecta standardele, dar mai ales demnitatea umană să nu se mai regăsească niciodată printre furnizorii licenţiaţi.” – a declarat Florian Salajeanu, preşedinte ASSOC şi CNASR Maramureş şi Sălaj.
Acest lucru se poate întâmpla prin votarea de urgenţă a Legii auditului social, proiect de act normativ la care ASSOC a lucrat împreună cu specialişti în domeniu şi experţi din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD) şi ai Ministerului Muncii şi Protecţiei sociale.
Auditul social este o evaluare sistematică şi obiectivă a performanţei sociale şi a impactului furnizorilor. Scopul auditului social este de a evalua în mod critic şi transparent modul în care un furnizor de servicii sociale îşi îndeplineşte responsabilităţile, dar şi de a identifica eventualele lacune sau zone de îmbunătăţire.
Detalii şi propunerea de act normativ se găsesc în link
Bătrâneţea poate fi demnă chiar şi pentru cei singuri
În România, în prezent sunt 111 vârstnici la 100 tineri sub 15 ani, iar în 2060 se estimează că vor fi 231 vârstnici la 100 tineri. Procesul de îmbătrânire demografică s-a intensificat la nivel teritorial, iar studiile recente au arătat că în următorii 40 de ani aproape 30% din populaţia ţării va avea peste 65 de ani. De exemplu, procentajul maramureşenilor de peste 65 de ani era de 15,5% din totalul populaţiei judeţului în anul 2015, dar din estimările realizate a reieşit că în anul 2060 ponderea vârstnicilor va fi de 35%.
ASSOC a creat servicii dedicate pentru vârstnici încă de la înfiinţarea organizaţiei, în urmă cu 27 de ani, când a creat Centrul Social Multifuncţional, concentrându-se pe ajutorarea bătrânilor singuri şi sărmani. În prezent, organizaţia noastră are un serviciu licenţiat de îngrijire vârstnici la domiciliu, dar este implicată şi în administrarea unor cămine pentru seniori atât din Maramureş, cât şi din afară judeţului.
Expertiză acumulată atât în gestionarea problemelor cu dizabilităţi, cât şi a vârstnicilor ne permite să enunţăm soluţii, dar e nevoie şi de sprijin instituţional, pentru că de unii singuri nu putem pune pe agenda Guvernului şi Parlamentului legile de care România are nevoie pentru a avea servicii sociale de calitate, iar persoanele vulnerabile să nu mai încapă pe manaa „cămătarilor” de suflete.