Câteva sute de persoane, majoritatea inactivi, au fost determinate să acționeze ca să iasă din cercul vicios în care au intrat în ultimul an, adică să se califice într-o meserie, să scape de tracul utilizării unui computer și, mai ales, să se angajeze.
Rezultatul s-a obținut pe parcursul lunilor ianuarie – decembrie 2023 în cadrul proiectului „Ocupare și formare pentru șomeri și persoane inactive” (ID157131), pe care ASSOC l-a derulat cu cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.
În 12 luni, echipa a reușit să convingă peste 550 de persoane necalificate, inactivi și șomeri – majoritatea cu vârsta între 25 și 54 de ani, să își schimbe situația și statutul pe piața muncii. Mai exact, 325 au primit un loc de muncă, fapt care a presupus un efort considerabil din partea echipei de proiect.
Managerul proiectului, Alexandru Șereghi, a arătat, la finalul proiectului, în cadrul workshopului de diseminare a rezultatelor și bunelor practici în vederea ocupării și formării grupurilor vulnerabile, șomeri și inactivi, că a fost multă muncă de convingere, dar persoanele înscrise în activități s-au convins de importanța propunerii venite de la membrii echipei.
Obiectivul echipei de proiect a fost acela de identificare a minim 202 persoane inactive din nord-vestul României, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilități, iar până la finalul anului să le integreze în cursuri și activități, astfel încât aproape jumătate dintre ele să se angajeze. În final, cifrele au arătat astfel:
Furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă:
Informare și Consiliere
Valoare asumată (lansare proiect)– 202 persoane
Valoare atinsă (finalizare proiect) – 557 persoane
Depășire: 275%
Angajare
Valoare asumată (lansare proiect)– 93 persoane
Valoare atinsă (finalizare proiect) – 325 persoane
Depășire: 349%
De asemenea, prin organizarea și derularea de programe de formare profesională a adulților, s-a reușit calificarea a 195 de persoane, cu peste 118% de cât s-a estimat la începutul proiectului.
Participanții la proiect au confirmat utilitatea proiectului, lucru care a rezultat din datele rezultate din Chestionarul de satisfacție care le-a fost aplicat la finalizarea activităților. Astfel, interpretarea rezultatelor a indicat că factorii care i-au motivat cel mai mult pe participanți să se implice în activitățile proiectului au fost certificarea competențelor obținute prin formarea profesională și subvenția acordată pentru participarea la programul de formare. Pachetul de alimente și informațiile despre locurile de muncă disponibile au avut o influență mai mică în motivarea participanților.
Rezultatele chestionarului au mai indică faptul că majoritatea participanților au fost foarte mulțumiți de intervențiile proiectului, acordându-le o evaluare excelentă, în 73% din cazuri, ceea ce confirmă că proiectul a reușit să își îndeplinească obiectivele și să ofere servicii de calitate.
Proiect: „Ocupare și formare pentru șomeri și persoane inactive”
Cod: POCU/1080/3/16/3.1,3.4/157131
Durată: 01.01.2023 – 31.12.2023
Beneficiar: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Valoare proiect: 4.322.828,48 lei;
Valoare cofinanțare UE: 3.674.404,22 lei
Site proiect: sifo.assoc.ro
Web: www.assoc.ro
Fb.me/asociația.assoc
Manager proiect,
Alexandru Șereghi
alexandru.sereghi@assoc.ro