Într-un an, zeci de persoane inactive pe piața muncii au acumulat competențe cheie care le-au sporit șansele de angajare sau chiar le-au facilitat obținerea unui loc de muncă.
Peste 460 de persoane – șomeri și inactivi – au beneficiat în ultimele 12 luni de ajutor specializat prin proiectul „Sprijin pentru îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive” (ID157129), pe care ASSOC l-a derulat în perioada ianuarie – decembrie 2023.
Prin intermediul finanțării nerambursabile din cadrul POCU, s-au obținut nu doar rezultate semnificative, ci și identificarea de bune practici care pot ghida proiectele viitoare în domeniu important pentru România. În fapt, s-a reușit integrarea grupurilor vulnerabile inactivi și șomeri pe piața muncii, oferind sprijin atât în formare, cât și în ocupare.
Echipa de proiect aproape și-a triplat indicatorul de realizare stabilit inițial, ținând cont că la startul proiectului și-a propus să ofere sprijin pentru 202 persoane, iar, la finalizarea activităților, s-au furnizat servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă constând în informare și consiliere profesională pentru 600 de persoane.
Proiectul inițiat de Asociația ASSOC a fost conceput pentru a oferi oportunități de învățare pentru diferite categorii sociale, aflate în diferite etape ale vieții. Pe lângă competențele cheie, cum ar fi comunicarea optimă, prin exersarea abilității de a exprima și interpreta concepte, gânduri, sentimente, ori cea matematică sau digitală, specialiștii organizației au integrat cursuri care să contribuie la profesionalizarea forței de muncă.
Obiectivul general al proiectului a constat în îmbunătăţirea nivelului de competențe profesionale şi creşterea gradului de ocupare a şomerilor şi persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieţei muncii. În acest sens, s-a stabilit să se acorde măsuri personalizate şi integrate pentru persoane din regiunea Nord-Vest, cu accent pe şomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoane cu dizabilităţi, persoane cu nivel redus de educaţie.
Succesul cel mai important al echipei de proiect a constat în numărul de persoane pe care au reușit să le califice, pentru că din cei 202 de șomeri și inactivi care au beneficiat de sprijin, 199 au dobândit o calificare, în condițiile în care marea majoritate a participanților aveau ca nivel de studii învățământul gimnazial și liceal.
Așadar, la finalul proiectului, 46% din persoanele din grupul ţintă au beneficiat de un loc de muncă, adică 348 de oameni au devenit din inactivi angajați.
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, iar scopul acestuia a fost acela de asigurare a condițiilor favorabile pentru o viață demnă și un trai decent.
Proiect: „Sprijin pentru îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive”
Cod: POCU/1080/3/16/3.1,3.4/157129
Durată: 01.01.2023 – 31.12.2023
Beneficiar: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Valoare proiect: 4.322.828,48 lei;
Valoare cofinanțare UE: 3.674.404,22 lei
Site proiect: sifo.assoc.ro
Web: www.assoc.ro Fb.me/asociația.assoc
Manager proiect,
Alexandru Șereghi
alexandru.sereghi@assoc.ro