Provocările au fost multiple, dar și satisfacțiile, pe măsură la finalizarea a două dintre proiectele cele mai complexe derulate de ASSOC în ultimii ani: “Tranziția spre servicii sociale în comunitate” și „Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate”.
Echipa asociației noastre și-a propus, din dorința de a contribui la procesul de dezinstituționalizare în sistemul de îngrijire a persoanelor cu dizabilități, să contribuie cu experiența proprie la această reformă. La finalul anului 2023, după mai bine de 2 ani de la momentul inițierii proiectelor, rezultatele sunt dintre cele mai bune și cea mai bună dovadă o reprezintă starea de bine a beneficiarilor.
Cele două proiecte au adus nenumărate premiere, atât în sistemul de protecție, cât și pentru beneficiarii acestuia. Acestea au presupus înființarea unui complex de locuințe maxim protejate pentru 40 de persoane adulte cu dizabilități, care locuiseră până atunci doar în centre de tip vechi.
Persoanele cu dizabilități au fost mutate în complexul de tip LMP (Locuințe Maxim Protejate) situate pe strada Salciei, în localitatea Groși. Complexul este unic la nivelul județului, iar din momentul mutării primilor rezidenți și până acum, a început un amplu process de incluziune în comunitate.
Pe lângă acomodarea la un nou mediu, persoanele cu dizabiliăți au fost învățatate să facă pași spre o viață independentă. Echipe specializate de îngrijitori, asistenți sociali și medicali, precum și psihologi se ocupă de integrarea lor, dar și de sănătatea lor. De exemplu, beneficiarii au primit tratament stomatologic și balnear, dar au mers și la shopping sau în excursie pe mai multe zile. S-au făcut eforturi uriașe, iar munca a fost non-stop în complexul de locuințe de la Groși, pentru că până la integrarea lor în comunitate și dezinstituționalizare mai sunt necesare multe etape. Începutul a fost însă făcut, iar ASSOC a mai bifat o reușită în ce privește apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Proiectele “Tranziția spre servicii sociale în comunitate” și „Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate”, pe care ASSOC le-a derulat în parteneriat cu DGASPC Maramureș, privesc dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități din marile centre de ocrotire de tip vechi. O contribuție importantă a avut însă și Consiliul Județean Maramureș, care a susținut inițiativa socială.
Proiectul “Tranziția spre servicii sociale în comunitate” a avut ca și rezultate dezinstituționalizarea a 20 de persoane adulte cu dizabilități din Centru de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Dizabilități/handicap (CRRPH) Sighetu Marmației, care au fost consiliate și apoi transferate în locuințele maxim protejate de la Groși. Pentru ca proiectul să poată fi derulat în cele mai bune condiții, cele două locuințe maxim protejate destinate celor 20 de rezidenți au fost accesibilizate potrivit condițiilor necesare persoanelor cu dizabilități, iar pe lângă ele au fost create un serviciu de asistență și suport și un centru de zi în care să se deruleze activități de recuperare.
Managerul de proiect, Mihaela Diana Leș, a precizat că proiectul a implicat un consum crescut de resurse financiare și umane pentru respectarea tuturor standardelor de trai, dar a concluzionat spunând că satisfacțiile au fost pe măsură.
“Este un proiect care a presupus o muncă non-stop cu beneficiarii, grupul țintă cum mai este numit. Dinainte de momentul amenajării locuințelor, persoane specializate le-au vorbit persoanelor cu dizabilități despre mutare și au pregătit transferul lor. Sunt oameni care toată viața au trait în centre ale statului, obișnuite să locuiască la comun cu câteva zeci de persoane, iar sistemul de tip LMP, cum e cel înființat la Groși, încurajează o viață independent. Rezultatul cel mai bun, chiar dacă nu este evidențiat în rapoarte, îl reprezintă schimbarea în bine a condițiilor de viață ale acestor rezidenți”, a declarat managerul de proiect, Mihaela Diana Leș.
Proiect: „Tranzitia spre servicii sociale in comunitate”
Cod MySmis: ID 127949
Durată: 25/03/2020 – 30/12/2023
Lider: Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Parteneri: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures
Valoare proiect: 7.140.022,99 lei
Valoare cofinanțare UE: 7.137.491,60 lei