Luna decembrie a venit și pentru copiii din Remetea Chioarului cu scrisori către Moş Moş Crăciun, colinde, jocuri de iarnă, serbări, daruri şi, bineînțeles, o mult așteptată vacanţă.
Echipa proiectului “Școala Comunităţii Remetea Chioarului” a ştiut să puncteze cu înţelepciune şi bucurie fiecare moment din activităţile derulate pe parcursul lunii decembrie și să aducă bucurie în sufletele micuților de la Remetea, zonă în care se păstrează cu destulă încăpăţânare tradiţiile şi obiceiurile. Aici fiecare mare sărbătoare devine motiv pentru a-i învăţa pe copii lecţia identităţii naţionale, a toleranţei, a valorilor autentice, a trăirii comunitare, a unităţii şi armoniei.
Folosind tehnica şerveţelului, a evantaiului sau a decupajului, copiii au creat în cadrul atelierelor organizate prin proiect ornamente şi decoraţiuni originale, specifice sărbătorilor de iarnă. Api, au împodobit bradul, au făcut schimb de cadouri, au îmbrăcat costumul popular și au cântat colindele tradiţionale.
Au fost momente de comunicare şi comuniune între copiiii care învaţă la scolile şi gradiniţele din comuna Remtea Chioarului. Nimic nu leagă mai mult membrii unei comunităţi decât aceste momente sublime în care aceeaşi emoţie vibrează în sufletul fiecăruia, iar faptul că eşti român, maghiar sau rom nu mai contează atunci când se formează ceata de colindători sau când te bucuri de cadourile moşului. Sunt cele mai autentice activităţi de “desegregare” sau “nediscriminare”.
Un grup de mici şcolari şi preşcolari din localitatea Posta a venit cu colinda, în spiritul tradiţiei pe care o respectă de câţiva ani, şi la sediul Asociaţiei ASSOC din Baia Mare. Au fost primiţi cu căldură şi bucurie, iar glasurile şi inocenţa ce se citea pe faţa lor a adus speranţă şi linişte.
La Scoala Gimnaziala Remetea Chioarului copiii au organizat o şezătoare care a pus în valoare vechile îndetniciri ale românilor, portul lor popular şi colindele zonei. In fiecare grădiniţă şi şcoală au avut loc serbări festive de Crăciun care au marcat şi sfârşitul semstrului şcolar.
Activităţile din cadrul proiectului vor continua până în aprilie 2021 şi vor încerca să transforme Scoala din Remetea Chioarului într-o şcoală prietenoasă a comunităţii.