Restaurant Social & Catering ASSOC
Restaurant Social & Catering ASSOC s-a înființat în decembrie 2011 ca structură de economie socială, fiind deschis comunității din Baia Mare și localitățile învecinate. Ospitalitatea din Restaurantul Social ASSOC este o însușire valabilă pentru întreaga noastră organizație, doar că în acest loc este cea mai vizibilă.
Restaurantul Social a asigurat și asigură un pol puternic pentru promovarea principiilor de incluziune socială – a fost creat cu scopul autofinanțării serviciilor sociale prin implicarea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile.
Unitatea a luat ființă printr-un proiect prin care ASSOC a urmărit creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, acesta funcționând cu 25 angajati, dintre care 19 persoane provin din grupuri vulnerabile, 7 fiind cu dizabilități. Acestora din urmă li s-au creat condiții de lucru adaptate problemelor de sănătate, accesibilizarea respectând toate standardele în vigoare.
A fost primul restaurant social din România și un model de succes pentru economia socială, pentru că după primul an de activitate acesta a reușit să se autofinanțeze. A fost rezultatul echipei care a manageriat acest proiect, dar și al clienților care au înțeles să încurajeze demersul ASSOC servind zilnic masa în incinta localului, iar astfel contribuind, indirect, și la ajutorarea beneficiarilor Cantinei Sociale.
Un aspect important ce privește impactul restaurantului îl reprezintă schimbarea mentalității oamenilor din comunitate, activitățile desfășurate, promovate în media locală și națională, inspirând alte idei de succes. Această mediatizarea a proiectelor sociale a dus la o sensibilizare a publicului și la creșterea accesibilității și accesului la servicii sociale a persoanelor vulnerabile.
De asemenea, echipa restaurantului s-a preocupat să ofere servicii diversificate și de calitate, preparatele tip Meniul Zilei, precum și cele de Vegan și Raw-Vegan fiind extrem de apreciate. O dovadă este fluxul de clienți care aleg să servească zilnic prânzul în incinta restaurantului, dar și sutele de porții furnizate zilnic prin departamentul Catering.