Antreprenoriat social

ASSOC este un promotor al economiei sociale. Organizația a implement în ultimii ani proiecte prin care a dezvoltat servicii sociale adaptate la nevoile din teren, concentrându-se pe găsirea unor soluții viabile, care să aducă beneficii pe lungă durată și care să aibă finanțare constatntă, implicit continuitate.

Pentru asigurarea sustenabilității, ASSOC și-a concentrat eforturile pe găsirea unor proiecte care să le permită persoanelor cu dizabilităţi să devină autonome și să nu fie dependente de serviciile sociale.

Inițiative de impact

În perioada 2010 – 2013, cu sprijinul finanțărilor din Fondul Social European, prin programul POSDRU, strategia ASSOC a fost aliniată la modelele de lucru europene, iar implementarea serviciilor sociale a trecut la un alt nivel, prin adoptarea principiilor economiei sociale.

Organizația a înființat, începând cu 2015, 72 de structuri antreprenoriale, iar întreprinderile sociale create au generat peste 300 de locuri de muncă adresate persoanelor vulnerabile. ASSOC a creat astfel modele de succes pentru sectorul nonprofit și a contribuit cu proiecte care au impus bune practici pentru ONG-uri. Finanțarea s-a asigurat și prin unitățile de economie socială create în cadrul asociației.

Întreprinderi sociale

Prin activităţile structurilor de economie socială, ASSOC şi-a propus dezvoltarea conceptului de economie socială în vederea creşterii calităţii vieţii prin dezvoltarea de cunoştinţe şi competenţe noi pentru persoane vulnerabile. Cu alte cuvinte, întreprinderile sociale inserează pe piața muncii persoane inactive, cum sunt persoanele cu dizabilități, rromii, membri ai familiilor monoparentale sau în risc și alte asemenea grupuri vulnerabile. Acestora li se oferă un loc de muncă și suportul necesar pentru a fi activi pe piața muncii, transformând astfel o persoană dependentă de ajutorul de stat într-o persoană activă, independentă și cu stimă de sine.

Scopul principal al economiei sociale, în comparație cu scopul economiei de piață, nu este obținerea de profit, ci constă în îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau facând parte din categorii vulnerabile.

Restaurant Social & Catering ASSOC

Restaurant Social & Catering ASSOC s-a înființat în decembrie 2011 ca structură de economie socială, fiind deschis comunității din Baia Mare și localitățile învecinate. Ospitalitatea din Restaurantul Social ASSOC este o însușire valabilă pentru întreaga noastră organizație, doar că în acest loc este cea mai vizibilă.

Restaurantul Social a asigurat și asigură un pol puternic pentru promovarea principiilor de incluziune socială – a fost creat cu scopul autofinanțării serviciilor sociale prin implicarea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile.

Unitatea a luat ființă printr-un proiect prin care ASSOC a urmărit creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a persoanelor vulnerabile, acesta funcționând cu 25 angajati, dintre care 19 persoane provin din grupuri vulnerabile, 7 fiind cu dizabilități. Acestora din urmă li s-au creat condiții de lucru adaptate problemelor de sănătate, accesibilizarea respectând toate standardele în vigoare.

A fost primul restaurant social din România și un model de succes pentru economia socială, pentru că după primul an de activitate acesta a reușit să se autofinanțeze. A fost rezultatul echipei care a manageriat acest proiect, dar și al clienților care au înțeles să încurajeze demersul ASSOC servind zilnic masa în incinta localului, iar astfel contribuind, indirect, și la ajutorarea beneficiarilor Cantinei Sociale.

Un aspect important ce privește impactul restaurantului îl reprezintă schimbarea mentalității oamenilor din comunitate, activitățile desfășurate, promovate în media locală și națională, inspirând alte idei de succes. Această mediatizarea a proiectelor sociale a dus la o sensibilizare a publicului și la creșterea accesibilității și accesului la servicii sociale a persoanelor vulnerabile.

De asemenea, echipa restaurantului s-a preocupat să ofere servicii diversificate și de calitate, preparatele tip Meniul Zilei, precum și cele de Vegan și Raw-Vegan fiind extrem de apreciate. O dovadă este fluxul de clienți care aleg să servească zilnic prânzul în incinta restaurantului, dar și sutele de porții furnizate zilnic prin departamentul Catering.

Shopping cart close