Segregarea s-a dovedit de-a lungul istoriei o metoda incorecta si care nu a dat niciodata rezultate pe termen lung. Pe de alta parte, punerea in valoare a calitatilor ambelor parti, a fost mereu benefica in dezvoltarea oricarei societati.
Este mai mult decat evidenta evolutia nefavorabila a metodei de izolare a comunitatilor rome, practicata intens si care a modificat in timp modul de a gandi subiectiv, al ambelor parti.
Istoria locala, exemplifica ca primele familii rome stabilite in zona Cheudului, au fost familii care practicau meserii utile zonei rurale (fierari si olari) care s-au integrat in societate practicand servicii pentru aceasta spre beneficiul ambelor parti.
Pentru a reda din nou armonia sociala in zona, valorificarea calitatilor comunitatii rome pot fi unelte utile, “unelte” care trebuie racordate/modernizate la necesitatiile societatii moderne actuale.
Secvente din spotul realizat in cadrul proiectului s-au filmat in gospodariile romilor din Cheud, romi care se ocupa cu fabricarea produseor din bronz si aluminium, realizand obiecte utile gospodariilor locale (tigai, zurgalai, zabale pentru cai, clopote), obiecte din nuiele sau lucruri cioplite din lemn.