Acum 140 ani s-a nascut pe 14 iunie, austriacul Karl Landsteiner medic si cercetator, care a primit premiul Nobel pentru descoperirea grupelor sanguine A, B, AB, 0, fapt ce a facut posibila dezvoltarea transfuziei moderne. In memoria acestui mare medic si a descoperirii sale epocale, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a hotarat ca ziua in care s-a nascut acesta, sa fie celebrata ca zi a donatorului de sange.
[HgEFH9aBjD4]
Pentru a marca aceasta zi am ales sa desfasuram o actiune de distribuire de materiale informative si de sensibilizare privind donarea de sange.
Motive pentru care sa donezi sange:
- Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania. In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita. Nu exista substitut pentru sangele uman.
- 60% din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat al vietii, cu toate ca doar 2% din populatie doneaza sange.
- Donarea de sange este o procedura sigura si benefica pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca donarea de sange reduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sange traiesc mai mult decat media populatiei. In plus, ti se face un mini set de analize gratuit, inclusiv ti se masoara tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului si nivelul de fier. Plus ca este ce mai simpla cale de a scapa de 1 kg in plus.
- In cazul populatiei masculine exista un beneficiu salvator in randul celor care doneaza sange. Barbatii sunt predispusi la riscul aparitiei hemocromatozei, o afectiune cunoscuta pentru nivelul ridicat de fier in sange. Aceasta este o afectiune destul de periculoasa care poate duce la aparitia bolilor de inima si a altor probleme grave de sanatate. Cercetarile arata ca daca barbatii doneaza sange de cel putin 3 ori pe an, ei pot reduce riscul unei concentratii mari de fier in sange, astfel indepartand riscul unui infarct cu pana la 50%!
- Donatorii de sange sunt adevarati eroi! De altfel, sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti!
- 420 – 450 ml de sange reprezinta o cantitate mica de sange, pe care o poti inlocui cu usurinta, cu precizarea ca poti sa donezi sange o data la 3 luni. Majoritatea oamenilor au suficient sange pe care il pot dona. In schimb, nu este suficient pentru a ajuta pe toata lumea.
- Donatorul de sange are de o zi libera (in ziua donarii). Bonurile valorice pe care le primeste fiecare donator reprezinta o compensare biologica a sangelui pierdut prin donare.
Inainte sa donezi sange e bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi pentru ca experienta de donator sa fie cat mai placuta si mai sigura posibil:
- asigura-te ca organismul tau dispune de un nivel ridicat al fierului introducand in alimentatie produse bogate in fier precum spanacul, carnea rosie, pestele, carnea de pui, cereale cu adaos de fier sau stafide.
- nu vei simti nici o slabiciune daca in noaptea precedenta ai un somn bun
- bea lichide din belsug inainte de a dona pentru a compensa fluidele pierdute. Poti aduce cu tine o sticla de suc de portocale. Lipsa de hidratare este principalul motiv pentru care intervin ameteli sau lesinuri.
- e important sa mananci sanatos, evitand alimentele grase precum hamburgerii, cartofii prajiti si inghetata inainte de a dona. Testele ce se fac asupra sangelui donat pot fi influentate de grasimile care apar in sange pentru cateva ore dupa ingerarea de alimente grase
- evita consumul bauturilor ce contin cafeina, pentru ca acestea deshidrateaza
- mananca cu 3 ore inainte de momentul donatiei. Nu este o idee buna sa vii sa donezi sange pe stomacul gol. Astfel vei mentine stabil nivelul glucidelor din sange si te vei simti mai bine dupa ce vei fi donat sange.
- e mai usor daca esti imbracat cu o haina ale carei maneci pot fi suflecate usor
- daca stii ca este mai usor de recoltat sange dintr-un brat fata de celalalt din experientele anterioare, spune asta medicului si nu te sfii sa indici si vena cea mai potrivita
Evita sa donezi sange dupa ce ai avut o interventie stomatologica. Daca interventie a fost minora asteapta 24 de ore inainte de a dona sange. Daca a fost vorba de o interventie mai complexa, cel mai bine este sa astepti o luna.
Dupa donatia de sange nu uita sa te hidratezi suficient si sa consumi alimente bogate in fier timp de una pana la doua zile.
Dupa ce ai donat sange te poti bucura de sentimentul de a sti ca ai putea sa salvezi pana la 3 vieti prin gestul tau
Conditii: inainte sa donezi sange
1. Bea cu o seara inainte o cantitate mare de apa sau sucuri naturale de fructe. Repeta figura si in dimineata urmatoare. Conditia principala sa donezi sange este sa fii hidratat. Cauza care provoaca stari de ametela si lesinul este scaderea tensiunii. Daca donezi plasma, bea cel putin 6 – 8 pahare de lichide. O alta conditie este sa eviti consumul lichidelor cofeinizate, pentru ca te vor deshidrata.
2. Mananca cu cel putin trei ore inainte sa donezi. Nu e o idee prea buna sa donezi sange pe stomacul gol. Alimentatia te ajuta sa-ti mentii tensiunea arteriala stabila, si iti va fi mult mai bine dupa ce ai donat sange. Ia micul de jun (cereale, paine prajita, etc.) sau un pranz usor, poate un sendvis sau fructe. Evita mancarurile grase cu 24 de ore inainte sa donezi. Nivel mare de grasime din sange poate sa ingreuneze analiza testelor sangelui pe care tocmai l-ai donat. Daca echipa medicale nu poate face toate testele, sangele tau va fi inutil. Si nu vrei ca eforturile tale sa fie in zadar.
3. De asemenea, consuma alimente bogate in fier timp de doua saptamani inainte sa donezi sange, cum ar spanac, cereale, oua si carne de vita. Un nivel ridicat de vitamina C, ajuta organismul sa absoarba fierul mai bine.
Conditii: in timp ce donezi sange
1. Asteapta-te ca asistenta sa-ti verifice nivelurile hemoglobinei. Asta insemna ca te va intepa usor in deget. Procedura este inclusa pe lista conditiilor sa donezi sange pentru ca medicii trebuie sa fie siguri ca nu o sa fii anemic odata ce ai donat sange.
2. Cere o patura daca simti ca mainile si picioarele iti sunt reci. Acesta este un semn ca tensiunea sangelui scade. O patura calda te va ajuta sa te relaxezi.
3. Inspira profund inainte ca asistenta sa te intepe. Nu iti tine respiratie, pentru ca ai putea sa lesini. Majoritatea donatorilor de sange spun ca nici nu simt intepatura si ca totul se petrece foarte repede. Adevarata problema este disconfortul, deci, cu cat esti mai putin tensionat, cu atat mai bine.
4. Relaxeaza-te. Starea de nervozitate este un alt factor al scaderii tensiunii si poate provoca stari de ameteala. Vorbeste cu persoana care te asista, daca acest lucru te face sa te simti mai bine, si cere-i sa-ti explice tot ceea ce se intampla. Gasesti si modalitati sa-ti distragi atentia: mesteca guma, canta, recita versuri, adu-ti aminte de recezia unei carti, asculta muzica la casti, gandeste-te ca eforturile tale vor salva viata unei persoane, sau intreaba asistenta daca a existat un caz in care sangele donat a facut diferenta intre viata si moarte.
Conditii: dupa ce donezi sange
1. Vei fi rugat sa te odihnesti 5 – 10 minute dupa ce donezi sange. In felul acesta, medicii stau cu un ochi pe tine sa fie siguri ca esti intr-o stare buna.
2. Ia o mica gustare dupa ce donezi sange. Bea un pahar de apa sau un suc natural si mananca un baton bogat in zaharuri. Odihneste-te pentru cateva minute si mananca in liniste batonul inainte sa pleci din centrul medical. Daca te intorci la serviciu, acorda-i corpului tau un timp sa se acomodeze cu agitatia zilei. Rezerva-ti cateva minute la cantina.
3. Evita sa conduci si daca ai cele mai mici simptome de ameteala. Donarea de sange nu e periculoasa, dar sofatul este, si poti fi grav ranit daca lesini in timp ce conduci masina. Daca nu te simti bine dupa ce ai donat sange, roaga pe cineva sa vina la centrul medical.
4. Mananca o masa bogata dupa ce donezi sange: carnea de vita si de pui, sau legume sunt alegerile potrivite. Si nu uita sa consumi multa apa. Toate aceste conditii te ajuta sa inlocuiesti mai repede cantitatea de sange donata.
5.Nu ridica greutati pe parcursul zilei. Incearca sa eviti si mersul la sala, sa nu mai vorbim de un job in care ridici greutati. Daca ai un astfel de job, ai putea sa faci o programare sa donezi sange vinerea.
6. Reprogrameaza-te pentru data viitoare! Sa faci o obisnuita din a dona sange regulta este cu adevarat o experienta caritabila si un veritabil cadou pentru cei care au nevoie de sange.
Conditiile de excludere permanenta in cazul donarii de sange:
Existenta unor afectiuni cardiovasculare: tahicardie, hipertensiune arteriala cronica in tratament, crize de angor, accident vascular cerebral, embolii pulmonare operate, endocardite etc.;
Istoric de afectiuni ale sistemului nervos central: orice antecente patologice severe de afectiuni ale sistemului nervos central (traumatisme craniene cu sechele, toxicomania, miastenia etc.);
Tendinta patologica la sangerare;
Afectiuni ale tractului gastrointenstinal, genitourinar, afectiuni hematologice, afectiuni renale, afectiuni metabolice si endocrine, afectiuni ale sistemului respirator, alergii s.a.m.d. Persoanele cu boli profesionale, pensionate medical sau cu un comportament sexual riscant nu pot, de asemenea, sa doneze sange.
Donarea de sange: conditii de excludere temporara
Excluderea temporara in cazul donarii de sange vizeaza persoanele nescolarizate, care nu isi pot da consimtamantul cu privire la donare, cat si persoanele care au suferit de boli infectioase. Astfel, acestea sunt excluse timp de minim 2 saptamani de la data recuperarii complete. Boli infectioase care presupun excluderea temporara de la donarea de sange, pe durate variabile de timp, sunt: osteomielita, toxoplasmoza, febra reumatica, febra mai mare de 37,5 C, afectiuni gripale, malaria etc.