Anunțăm finalul unui proiect în care 677 femei din România au făcut efortul de a finaliza o formare profesională plăcută și dificlă pentru a se putea implica în sprijinul comunicării persoanelor cu deficiențe de auz. Calificarea ca și ”lucrător interpret în limbaj mimico-gestual” asigură, într-o oarecare măsură, reducerea discrepanței între numărul interpreților în limbaj mimico-gestual autorizați, aproximativ 90 la nivel național și numărul persoanelor cu deficiență de auz, care este de aproximativ 23.000 la nivel național.
Evenimentul de închidere a proiectului, desfășurat azi, 11 decembrie 2015, în restaurantul social ASSOC a oferit cadrul pentru a evalua impactul acestei formări în viața profesională și personală a femeilor participante la curs. Pe lângă dorința de a se perfecționa, apreciem deschiderea pe care participantele la curs o arată față de comunitatea persoanelor surde și preocuparea pentru a sprijini accesul lor la serviciile de care orice persoană are nevoie în mod curent.
Au fost discutate modalitățile prin care contribuim sustenabil la dezvoltarea acestui domeniu ocupațional: Centrul de Resurse pentru servicii de interpretare în limbaj mimico-gestual, cu sediul în Cluj Napoca, Str. Republicii nr.68, platforma profesională electronică mimicogestual.ro și Asociația Voci pentru comunitate, care au ca scop promovarea rolului lucrătorului interpret în limbaj mimico-gestual și facilitarea accesului persoanelor și instituțiilor la serviciile de interpretariat în limbaj mimico-gestual.
ASSOC și partenerii proiectului susțin dezvoltarea acestui domeniu ocupațional, promovarea dreptului la comunicare pentru persoanele surde și modelarea societății noastre înspre un mediu social incluziv în care drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități să fie cu adevărat respectate.
Proiectul ”Inovare în ocupare pentru femei – voci pentru comunitate! (IOF)” POSDRU/144/6.3/S/130795 este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.3. „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii” și are, ca obiectiv general, creșterea accesului la piața muncii pentru femeile cu studii medii și superioare la nivelul întregii țări, prin formarea profesională în ocupația ”Lucrător interpret în limbaj mimico-gestual” și stimularea antreprenoriatului în acest sector.
Proiectul a fost implementat de:
Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC
Asociația C4C Communication for Community,
Fundația Light Into Europe Romania,
Fundația Light Into Europe Marea Britanie,
BPI Management Consulting Romania.
Pentru mai multe informații despre eveniment și despre proiect, ne puteți contacta la tel: 0742 156232, Kristina Cucu, asistent manager proiect, ASSOC.
Informaţii oficiale despre programul de finanţare POSDRU se pot fi obține de pe site-ul: www.fonduri-ue.ro/posdru/