O zi de iunie ploios din anul 2020. Ulițele mărginașe din Remetea Chioarului, care n-au văzut nici asfalt, nici beton, sunt pline de noroaie. Un copilandru rom de nici un metru încearcă să își croiască drum spre casă pe urmele unei mașini. Înaintează cu greu. Cam tot atât de greu cât îi e acum și în viață. Inocența îl ferește încă de răutatea lumii.
Situația lui nu e singulară. Mai sunt și alți copii din alte familii rome pentru care traiul de zi cu zi este o provocare. Pentru cei ca ei, colegii din ASSOC implicați în proiectul “Școala Comunității Remetea Chioarului” încearcă să găsească soluții.
În lipsa unor intervenţii, prăpastia dintre familiile de la periferia societății românești și celelalte se adânceşte treptat, iar unei comunităţi fărâmiţate, dominate de ostilitate interetnică, îi este greu să progreseze. Tocmai de accea s-a considerat important să se realizeze materiale care să ducă la respect reciproc între membrii comunității.
Este extrem de dificil să coalizezi un grup format din elemente care se resping reciproc. Tocmai de aceea membrii echipei de proiect organizează cu regularitate activități de desegregare şi de promovare a comuniunii. Copiii de azi sunt cei care vor gestiona în viitor soarta comunei, iar educarea lor din aceasta perspectivă interculturală devine esenţială.
Astfel, pe lângă intervenţiile de renovare, înfrumuseţare sau dotare a spaţiilor şcolare, echipele pluridisciplinare de experţi oferă servicii psiho-sociale complexe, programul de activitaţi educaţionale şi extracurriculare “Scoală după școală” fiind adaptat la nivelul copiilor. Toate serviciile şi activităţile din proiect au ca scop facilitarea accesului egal la educaţie şi prevenirea sau reducerea abandonului şcolar.
Pentru preşcolari şi familiile din care provin s-a demarat și o campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la importanţa igienei personale şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Experţii le-au împărțit acestora materiale care promovează un stil de viaţă sănătos şi broşuri de educaţie parentală, conştientizând membrii comunităţii despre importanţa respectării acestor reguli ca un prim pas important în reducerea gradului de segregare a grupurilor vulnerabile.
În vizitele din teren s-a observat că membrii comunităţii multietnice din Remetea Chioarului au nevoie de activități sistematice de promovare a diversitaţii şi de creştere a sensibilităţii interculturale, fie ca fac parte din populaţia majoritară sau din cea minoritară.
Prin proiectul “Scoala Comunităţii Remetea Chioarului”, Asociaţia ASSOC, alături de comuna Remetea Chioarului şi Școala Gimnazială Remetea Chioarului, şi-a asumat implementarea unui program integrat destinat copiilor antepreşcolari, preşcolari şi şcolari din localitate.