Într-o vizită de lucru la ASSOC s-au aflat Romi Mihăescu, secretar general al ANPD, și Monica Violeta Solomie, șef serviciu al ANPD, prezența lor având ca scop identificarea bunelor practici implementate de organizația noastră, în parteneriat cu DGASPC Maramureș, în Locuințele Maxim Protejate de la Groși, dar și a problemelor întâmpinate în managementul celor patru case.
A fost o discuție deschisă la care au fost prezenți atât directorul DGAPSC Maramureș, Silviu Nicolae Ungur, cât și președintele ASSOC, Florian Sălăjeanu, care au coordonat activitatea celor două echipe de proiect care au muncit pentru deschiderea caselor.
Concluzia a fost aceea că, pe parcursul ultimului an, condițiile de viață și abilitățile persoanelor cu dizabilități s-au îmbunătățit vizibil. Pentru cei doi oficiali ai ANPD exemplul din Maramureș este concludent și de ajutor în elaborarea strategiilor viitoare şi standardelor în domeniu, ambii fiind implicați în procesul de elaborare a politicilor naționale privind activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Până să se ajungă la rezultatele bune de la Groși s-a depus însă o muncă susținută, pentru că s-a pornit de la “zero”. Printr-un parteneriat public-privat, care a presupus o bună colaborare între CJ Maramureș, DGASPC Maramureș și ASSOC, dar și cu finanțare asigurată prin POCU, cu peste un an în urmă s-a finalizat construcția și amenjarea LMP-urilor, iar 40 de adulți cu dizabilități au fost mutați în noile case.
Pentru ASSOC a fost o onoare să colaboreze îndeaproape cu autoritățile și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din comunitate. Prezența oficialilor ANPD a confirmat valoarea acestui proiect, iar feedback-ul pozitiv primit în urma vizitei demonstrează că eforturile comune ale tuturor partenerilor implicați au condus la crearea unui mediu incluziv și de sprijin pentru beneficiari.