Un memorandum de cooperare între ONG-uri din Ucraina și România a fost semnat cu ocazia unui eveniment internațional recent desfășurat la Ujgorod. Memorandumul privește acțiunile prezente și viitoare ale actorilor publici și privați implicați în susținerea Ucrainei. La eveniment a fost prezent și Florian Sălăjeanu, președintele Asociației ASSOC, care s-a alăturat invitaților lui Mikhailo Laba, deputat al Radei Supreme de la Kiev, membru fondator și reprezentant al Consiliului de Coordonare al organizației InterAction, organizație care a avut inițiativa convocării la aceeași masă a susținătorilor Ucrainei.
Peste 100 de organizații publice și de voluntari, asociații caritabile, ambasadori și consuli acreditați în Ucraina, precum și demnitari ucraineni au participat la primul Congres Internațional al Platformei de Coordonare ”InterAction”, inițiativă lansată de Mikhailo Laba, deputat al Radei Supreme de la Kiev, membru fondator și reprezentant al Consiliului de Coordonare al organizației nou înființate. Aceasta a avut loc la Ujgorod, la începutul lunii martie.
Delegația română l-a inclus și pe președintele Asociației ASSOC, Florian Sălăjeanu, care s-a alăturat reprezentanților Baroului Maramureș, asociațiilor Glodeanca și Cunoaște-l Nu-l Discrimina, respectiv ai Serviciului de Ajutor Maltez din România. La eveniment au mai luat parte ONG-uri ucrainene de expresie românească, precum Asociația Tinerilor Români din Transcarpatia (ATRT), toate reprezentând asociații profesionale și organizații neguvernamentale cu o puternică și recunoscută implicare în sprijinul acordat Ucrainei.
„Am avut oportunitatea participării la un eveniment de înaltă ținută, iar acest lucru s-a datorat consulului României la Solotvino, Grațian-Florin Pârvu, și președintelui Baroului Avocaților Maramureș, Florin Andreicuț, implicați încă din primele zile ale războiului în acțiunile de suport pentru Ucraina. S-a purtat discuții despre perspectivele de refacere a Ucrainei, dar s-au relatat și situațiile dificile prin care au trecut cetățenii țării vecine în timpul invaziei ruse”, a declarat președintele ASSOC.
Principalele organizații profesionale și neguvernamentale românești participante, care au acordat sprijin Ucrainei pe palierul umanitar, începând din 24 februarie 2022, au semnat memorandumul de cooperare cu reprezentații Platformei de Coordonare ”InterAction” vizând asigurarea continuității sprijinului pe care România îl va acorda și în perioada următoare.
La semnarea memorandumului a fost prezent și consulul României la Solotvino, Grațian-Florin Pârvu, care, în calitatea sa oficială, a întărit dorința României de a sprijini Ucraina în aceste momente dificile pentru țară.
Discuțiile purtate între participanți au subliniat importanța coordonării eforturilor tuturor actorilor implicați pe segmentul umanitar, inclusiv din perspectiva demersurilor de reconstrucție post-conflict. S-a relatat despre situația în care se găsește Ucraina, îndeosebi partea de vest a acesteia, cum este și cazul orașului Ujgorod, unde s-au refugiat mii de cetățeni din estul țării. Ca urmare, autoritățile sunt puse în situația de a găsi rapid soluții pentru aceștia, pornind de la spații de cazare până la ocuparea lor pe piața forței de muncă, iar rezolvarea vine prin lansarea unor investiții care să crească producția. Oficialii ucraineni au menționat că vor fi necesari ani buni până la normalizarea situației, pentru că în est multe din localități au fost minate și va fi nevoie de timp penttru securizarea zonelor, dar și refacerea infrastructurii. afectate de conflict.