Sub motto-ul „Pot ce poți și tu, angajează-mă!”, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și ASSOC Baia Mare, lansează un proiect comun în beneficiul persoanelor încadrate în diverse grade de handicap. Evenimentul are loc în 3 decembrie, dată în care se marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
Persoanele cu dizabilități sunt invitate în 3 decembrie 2018, de la ora 10.00, la sediul AJOFM din Baia Mare (strada Hortensiei nr. 1A, intrarea laterală), să afle oportunitățile de muncă pe care le pot avea.
La Bursa Locurilor de Muncă pentru Persoanele cu Dizabilități vor fi prezenți angajatori locali, dar și specialiști în recrutare din cadrul AJOFM Maramureș și ai Asociației ASSOC Baia Mare. Experții au pregătit informații utile atât pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și pentru reprezentanții companiilor private, care vor afla despre modalitățile de testare a abilităților de muncă ale persoanelor cu handicap.
De asemenea, oficialii DGASPC Maramureș vor prezenta detalii despre facilitățile pe care le pot obține persoanele cu dizabilități (credite subvenționate de stat, rovinietă gratuită, facilități la transport etc.). La sfârșitul trimestrului al III-lea din 2018, în evidențele instituției sunt 18.487 persoane cu dizabilități. Pentru acestea va fi o bună oportunitate să se informeze și să discute problemele pe care le au cu experți în domeniul legislației și drepturilor omului.
Cei trei parteneri în proiect și-au propus să ajute și pe această cale la asigurarea incluziunii și egalității de șanse, elemente reper în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030. În documentul cadru, principiul de bază este ca “nimeni să nu fie lăsat în urmă”.
Persoanele cu handicap, atât în calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezistentă pentru toți. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să lucreze ca o „echipă” pentru ca acest obiectiv să fie și realizabil, iar cei care suferă de dizabilități să nu se simtă excluși din societate.
Ziua de 3 decembrie a fost proclamată ca Zi Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (International Day of People with Disability) la 14 octombrie 1992 de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. În fiecare an, comunitatea internaţională consemnează acest eveniment, ca semn de solidaritate cu persoanele cu dizabilităţi.