“Conceptul de discriminare s-a născut din frustare”, a fost concluzia scurtă și tăioasă a regizorului și activistului civic Rudy Moca, care a venit până în Finteușu Mic, în Maramureș, să le vorbească romilor din comunitate despre oameni și omenie, despre umilință și înțelepciune.
“A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare!” e o vorbă românească transformată în refren, dar și una care ar putea fi moto pentru majoritatea dintre noi. Rudy Moca le-a cerut oamenilor de la Finteuș să nu scape din vedere acest aspect și să pună preț pe educație, nu pe haine ori mașini. Ca exemplu s-a dat pe el, spunând că poate fi considerat “o minune”. “Dacă 100 din 100 de indivizi cu piela albă ajung la poziția socio-profesională la care sunt eu nu e o minune, ci doar o statistică. Dacă dintre 100 de indivizi de culoare pielii mele unul ajunge la nivelul meu, atunci e o minune”, a subliniat Rudy Moca realitatea actuală.
Activistul civic a fost invitatul special al seminarului “Combaterea discriminării”, organizat, în 21 iunie 2019, în cadrul activității de ”Intervenții în domeniul combaterii discriminării și promovării multiculturalismului”. Prezența sa la Finteușu Mic a fost facilitată de echipa proiectului “Integrarea – soluție a modernizării comunității”, implementat de ASSOC în parteneriat cu instituții publice și private din zonă.
Rudy Moca este regizor şi actor profesionist, profesor universitar și militant pentru al libertății de exprimare. În 2019, Guvernul României, prin priemierul Viorica Dăncilă, i-a acordat o Diplomă de Excelenţă prin care i-au fost recunoscute meritele în domeniul artistic și civic. Până să ajungă primul regizor rom din România, Rudy Moca a depășit toate obstacolele discriminării, iar acum este atât un mentor al comunității sale, un îndrumător care nu se ferește să îi tragă la răspundere atât “pe ai lui”, cât și pe restul.
El i-a atenționat pe toți cei prezenți la eveniment că discriminarea poate fi diminuată pornind de la exemplul propriu. “Care dintre noi poate spune că, la un moment dat, nu s-a simțit discriminat, adică inferior față de un altul, care este dotat și care are mult mai multe lucruri. Indiferent că avem pielea alba sau neagră ori alb-gălbuie… Unul este mai înalt, altul mai mic. Unul e mai plin, celălalt mai slab. Unul e mai frumos, altul mai puțin frumos. Unul e mai dotat din punct de vedere intelectual, celălalt nu. Unul are mai mulți bani, altul n-are. În condițiile astea, fiecare ne putem simți discriminați”, a afirmat Rudy Moca.
A fost o lecție-recital despre oameni, orice fel de oameni, în care romi și români au fost atenționați în legătură cu situațiile în care greșesc și cum ar putea să își corecteze comportamentul.
La Finteușu Mic vor avea loc alte cinci seminarii, cu invitați la fel de celebri, acestea fiind dedicate tuturor oamenilor care au depășit barierele de limbă, rasă, etnie, sex sau statut social. Intrarea este liberă, iar programul va fi comunicat din timp pe site-ul ASSOC.RO.