Luna martie a debutat, la Remetea Chioarului, cu mărțișoare, flori împărțite mamelor și bunicilor, zâmbete și îmbrățișări calde, dar și cu multe planuri pentru zilele primăvăratice și însorite care se prefigurau. S-au lansat idei de activități școlare și extrașcolare pentru proiectul “Școala Comunităţii Remetea Chioarului”, derulat de ASSOC în toate școlile şi grădinițele din comuna Remetea Chioarului, dar toate au fost abandonate ca urmare a răstunării de situație aduse de pandemia cu COVID-19.
La scurt timp după începutul lunii, cursurile şcolare au fost suspendate pentru a proteja elevii în contextul evoluţiei infectării pe scară largă cu noul coronavirus. Specialiştii au continuat activităţile, adaptând-se situaţiei create, fie prin elaborarea unor materiale de suport necesare, fie prin contactarea telefonică a copiilor şi aparţinătorilor acestora pentru oferirea de servicii sau chiar prin derularea unor activităţi intermediate de tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (pe diferite platforme, aplicaţii, grupuri online). Dar… Proiectul de la Remetea se desfășoară într-o comunitate dezavantajată şi puţini membri ai acesteia au acces la mijloace de comunicare modern.
Un alt impas pentru echipa proiectului a constat în restricțiile aferente declarării stării de urgență, ceea ce a făcut imposibil accesul în unitățile de învățământ și spațiile dedicate intervenţiilor psiho-sociale şi educaţionale. În condițiile date s-a luat o decizie responsabilă, aceea de suspendare, din 1 aprilie 2020, a activităţilor proiectului.
“Școala Comunităţii Remetea Chioarului” a intrat într-o pauză forțată, în care echipa de proiect își va reîncărca bateriile, îi va ajuta pe cei în nevoie și va redescoperi valoarea gesturilor simple.
“E un timp al resetării pe care am vrea ca şi copiii să îl folosească într-un mod pozitiv şi activ. Avem acum timp să citim, să învăţăm atâtea lucruri noi, să ascultăm o muzică bună, să ne dezvoltăm pasiunile ori să ne descoperim altele, să încercăm o reţetă nouă. Avem liniștea necesară pentru a ne ruga, pentru a visa, pentru a face ordine în casă sau… în gânduri, pentru a petrece timp cu familia noastră. Înţelegem să respectăm toate regulile impuse, să ne protejăm sănătatea, să acţionăm responsabil pentru a ne putea regăsi cu drag şi a ne bucura cu sufletul deschis de o simplă îmbrăţişare sau strângere de mână”, a transmis echipa proiectului celor din comunitatea de la Remetea Chioarului.